НЗОКНа днешния ден преди 18 години започва официално да функционира Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По първоначален замисъл основната задача на НЗОК е да защитава правата на здравноосигурените граждани в България, като управлява събраните средства за здравно осигуряване и заплаща използваните от тях медицински дейности и лекарства.
 
В началото здравната каса беше замислена и реализирана като обществен здравен фонд. С последователните усилия на поредица политици към днешна дата НЗОК е почти одържавена, работещите в нея са държавни служители, а управителят й, който преди години се избираше с конкурс, сега се назначава от парламента.
 
Не случайно за рожден ден на институцията е избрана датата 15 март, обявена през 1985 г. от общото събрание на Организацията на обединените нации за Световен ден за защита на потребителите.
 
За първи път празникът е отбелязан на 15 март 1983 г., в чест на годишнина от реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва четирите основни права на потребителя: правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут.
 
Впоследствие са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.
 
В България датата се чества от 1991 година.