moneyЛимитите на болниците ще доведат до ограничаване на правата на пациентите да изберат къде да се лекуват. Това каза Националният омбудсман Константин Пенчев пред парламентарната здравна комисия, пред която представи доклад за своята дейност. Той също така отбеляза, че лимитите ще се отразят и на възможността на младите лекари да специализират. „Става въпрос за възможността болниците, които са търговски дружества, да финансират специализирането им“, заяви Пенчев.
 
 
 
Омбудсманът също така посочи, че е имало доста сериозна жалба срещу Наредба 40 от 2013 г., в която се регламентира, че Позитивният лекарствен списък ще бъде обновяван веднъж годишно. Според него това води до голямо забавяне при включването на нови медикаменти. „Това е динамична сфера и правата на пациента изискват често една бърза реакция. Нашето становище е че, трябва да има възможност поне два пъти да се актуализира списъкът. Написали сме препоръки до бившия министър на здравеопазването, но до ден днешен няма някакво решение“, заяви той.
 
Пенчев също така отбеляза, че има нерешени въпроси около работата на ТЕЛК и НЕЛК, създаването на Закон за правата на пациентите и имунизацията на децата.