700 са българите, които са диагностицирани и се лекуват от хемофилия. От тях 100 са деца. Данните бяха обявени по повод 17-ти април - Денят на хемофилията

Хемофилията се дължи както на наследствени, така и на случайни фактори. Основна причина е липсата на необходимите за нормално кръвосъсирване фактори VIII или IX.

 Възрастните пациенти , които се нуждаят от планово лечение заради усложнения от болестта, като например смяна на става, са принудени да заплащат сами лечението си. За това алармираха специалисти на пресконференция по повод днешния Световен ден на хемофилията.

Проблемът произхожда от факта, че нужните за извършване на оперативна интервенция фактори на кръвосъсирване не се поемат за възрастни пациенти, нуждаещи се от планово лечение. В резултат те са принудени да събират сами колосални суми или да чакат евентуалното им включване в клиничния проучвания, които обезпечават нужните за ортопедичната намеса фактори.

Според специалисти осигуряваното у нас количество единици фактори на глава население, което е измерител за качеството на лечение, през 2017 намалява спрямо 2016. За изминалата година то е било средно 3 единици, като препоръките в международен план са да е 4.

Тази година от Асоциацията на хората с хемофилия организират велопоход под надслов "Заедно". В София велопоходът ще започне от пилоните на НДК на 21-ви април от 11.00 часа. Доц. Валерия Калева, председател на Работната група по хемофилия към Дружеството по хематология и ръководител на Центъра по хемофилия в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна обясни причините за заболяването и неговото диагностициране.