Заместник-глав­ният прокурор Бойко Най­денов е поискал преди дни от Министер­ството на здравеопазването информация за установени­те от тях незаконни практи­ки за отпускането на лекар­ства, включително и за онкоболните. Това съобщава в интервю за в. „24 часа” главният прокурор Борис Велчев. „Ако някой е крал от бол­ните хора в България или ако някой с бездействието си е позволявал техните инте­реси да бъдат засегнати, той трябва да се готви да носи много сериозна отговор­ност”, заканва се Велчев пред часовия вестник. Подобни данни има и в Минис­терството на труда и социал­ната политика във връзка с пособията за инвалиди, отбелязва той. И отново предупреждава: „Ако някой си е позволил да стопанисва зле държавните средства за ин­валидите, камо ли да ги прис­воява, то той трябва да се готви за много тежки санк­ции. Същото се отнася и за хората, които не са го спре­ли. Няма да чакаме да ни се­зират. Ако са верни изнесе­ните факти - отговорност ще се носи и в това няма никаква политика”.

Вестник „Новинар” пък поглежда към престъпността на ниските нива в системата. Нагли крадци обикалят из болниците в страната и претърсват багажа на пациентите, съобщава изданието. Докато болните хора са в операционната или минават на преглед в друг кабинет, бандитите отмъкват ценни вещи и пари. За такъв случай са потвърдили пред „Новинар” от столичната университетска болница „Майчин дом”, а шефът на лечебното заведение д-р Методи Янков е съобщил, че за да предпазят пациентите от наглите кражби, от ръководството на болницата са решили да засилят охраната и да сложат камери в коридорите.

Вчерашното правителствено решение за създаване на фонд за трансплантации е обилно отразено на страниците на вестниците днес. Министри ще ходят с картонче „Донор съм”, съобщава „24 часа”. За да доведе до реален ефект обаче, инициативата трябва да бъде подкрепена със законова промяна. Идеята е при липса на декларирано несъгласие за донорство човек да се приема за съгласен по подразбиране в случай на мозъчна смърт. В момента законът изисква съгласието на близките и картончетата на министрите нямат правна стойност, обяснява изданието.

Фондът за трансплантации ще заработи до месец, съобщава „Труд”, като се позовава на здравния министър д-р Божидар Нанев. Ако в този срок болен българин се нуждае от присаждане в чужбина, то той ще продължи да се обръща към настоящата Комисия за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването. След това молбите за помощ ще се подават във фонда. Според предварителни разчети, за финансирането на фонда ще трябват около 95 млн. лв. Може да стартираме и с 5 млн. лв., дори и с 3 млн. лв., е казал здравният министър.

От Агенцията по трансплантациите са предложили болниците да получават до 40 000 лв. за трансплантиране на бъбрек от починал донор, до 80 000 лв. за сърце, до 80 000 лв. за черен дроб от починал и 85 000 лв. за стволови клетки, научаваме от интервю на директора й проф. Христо Куманов пред „Монитор”. В момента се отпускат до 15 000 лв. за присаждане на бъбрек от починал донор, до 40 000 лв. за сърце, до 50 000 лв. за черен дроб и до 40 000 лв. за присаждане на стволови клетки при наличие на донор. Необходимо е също да се доближим до добрия европейски стандарт "брой донори към брой население", посочва проф. Куманов пред изданието. За страна като нашата съотношението трябва да е 10 донори на 1 млн. население, а сега е 0,5:1 млн. Според шефа на Агенцията по трансплантациите е необходимо да се създаде такава среда, че когато някой изпадне в мозъчна смърт, у близките му да няма и капка съмнение, че органите му ще спасят нечий друг живот.