За втора поредна година днес в България се отбеляза денят на кенгуру-грижата. Инициативата се организира от фондация „Нашите недоносени деца” и в нея се включиха десет болници.

Световният ден на кенгуру-грижата обединява усилията на родители, лекари и психолози от цял свят в популяризиране на ползите и значимостта от практикуването на този метод.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира тази практика като грижа за недоносеното дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап. Научните изследвания доказват, че практикуването на кенгуру-грижа дори за 2 часа на ден дава огромно отражение не само върху моментното състояние на детето, а също така по отношение на развитието му в дългосрочен план.

Някои от доказаните ползи за бебето от метода на кенгуру-грижата са: регулиране на телесната температура, стабилизиране на сърдечната и дихателната честота, подобряване на сукателните умения, стимулиране на психомоторното развитие. При майката кенгуру-грижата намалява чувството на депресия от преждевременното раждане, а също така и спомага за развиването на родителски умения.

Освен това практикуването на метода има и дългосрочни ползи за развитието на детето като развитие на мозъка и когнитивните функции, подобряване на двигателните умения и невромоториката.

У нас 10% от новородените са родени преждевременно. Това са над 6000 недоносени за година. Много малка част от тях все още имат възможност да усетят близостта на майката. Благодарение на кампанията обаче, родилните отделения, които въвеждат практиката, стават все повече.

В Световния ден на кенгуру-грижата болниците-партньори на кампанията символично отварят своите врати за всички родители, които искат да практикуват метода кожа-до-кожа. Целта е да се извоюва правото за повече и по-чести срещи между майките, бащите и техните недоносени бебета, в които да се практикува кенгуру-грижа в цялата страна през цялата година.