За втора поредна година в София се състоя специално събитие под надслов „Wake up with Makeup!“ („Събуди се с грим“), с което бе отбелязан Световният ден за борба с овариалния карцином. Той се провежда на този ден от 2013 г. насам с редица инициативи по света. Целта му е да повиши обществената информираност относно заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб.

В България годишно се разболяват над 700 жени от рак на яйчника, а в световен мащаб всяка година се диагностицират 240 хиляди жени.

По време на събитието „Събуди се с грим” десетки жени подкрепиха инициативата като се гримираха в синьо-зелената гама - символ на борбата с рака на яйчниците. 

 Събитието се организира от Фондация „Една от 8“, с подкрепата на АстраЗенека. Зад каузата застанаха председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и актрисите Ана Пападопулу и Десислава Бакърджиева.

Ракът на яйчниците е шестият най-често срещан рак при жените. Ранното откриване е от съществено значение за излекуването. Ето защо всяка жена трябва да посещава гинеколог поне веднъж годишно. При жените с повишен риск на възраст над 45 години е необходимо освен гинекологичен и ултразвуков преглед, да се изследва туморен маркер CA 125.В последните години като част от диагностиката на рака на яйчниците започва да навлиза и изследването на нов туморен маркер – човешки епидидимен протеин 4 (HE4). Изследването му значително повиши ранното диагностициране на рака на яйчниците и подобри прогнозата за изхода от заболяването.

Причините за рака на яйчниците могат да са основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в гените на BRCA); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).Д-р Лилия Колева, акушер - гинеколог, отбеляза, че за ранното диагностициране на заболяването е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост.

Основателят на „Една от осем” Нана Гладуиш , отбеляза, че фондацията категорична застава зад каузата тъй като между рака на гърдата и овариалния карцином има връзка. Ето защо всяка жена с рак на гърдата е необходимо често да посещава гинеколога си и да се изследва за рак на яйчниците.