ЛекарстваИма голям риск здравната система наесен да блокира, а българите да нямат достъп до здравеопазване. Това предупредиха вчера от Българския лекарски съюз (БЛС).

Актуализацията на бюджета с 328 млн. лв., поискана от надзорния съвет на здравната каса, трябва да се случи до 2-3 седмици, категоричен е шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Това обаче не било най-доброто решение, защото в края на годината ще се получи дефицит от поне 100 млн. лв.

Според д-р Райчинов е наложително държавата да започне да плаща в пълен размер здравните осигуровки за пенсионери, деца и още няколко групи, за които „отговаря". В противен случай болниците масово ще започнат да затварят врати, парите там ще стигат само за заплати, а пациентите ще трябва сами да си носят медикаменти и да си плащат лечението, предрече д-р Райчинов. Ако не се предприемат спешни мерки, сме готови на „драстични" действия, категоричен беше той.

Болниците вече имат натрупани над 410 млн. лева дългове, от които 127 млн. са просрочени.

Д-р Райчинов предупреди още, че парите, заделени за покриване на разликата в потребителската такса за пенсионери, вече са изчерпани. От началото на тази година възрастните хора плащат по 1 лев при преглед при джипи. За другите таксата е 2,90 лв.

Зам.-кметът на София с ресор „здравеопазване" ген. проф. Стоян Тонев допълни, че касата дължи над 44 млн. лв. на болниците в столицата. По думите му общинските болници в София са в сравнително добро финансово състояние, тъй като общината ги субсидирала допълнително.