д-р КомитовВсички онколекарства и дейността в онкологията ще бъдат изплатени за март. Това реши Надзорният съвет на вчерашното си заседание, което продължи до късно вечерта. В добавка, и след март лимит на средствата за онкомедикаменти и дейност в онкологията няма да има, стана ясно от думите на управителя на касата д-р Глинка Комитов. „Правилото, което ще важи до края на годината е, че всички лекарства и дейността по онкология ще бъдат заплащани“, категорично заяви управителят на НЗОК.
 
 
Средствата за покриване на разходите в онкологията за март са осигурени от резерва на НЗОК, уточни д-р Комитов. Сумата за онколекарствата възлиза на 3,2 млн. лв., информира той, но не можа да каже колко ще са средствата за дейност. Управителят на касата обаче беше категоричен, че от резерва в никакъв случай няма да се вземат 35 млн. лв., каквото беше предложението на Българския лекарски съюз. Той обясни това с думите: „Ако вземем 35, 40, 50, те съответно ще останат по-малко пък за други дейности“, и уточни, че в момента в резерва на НЗОК има 111 млн. лв.
 
От думите му стана ясно още, че решението за преразпределение на средствата с цел корекции в бюджетите на лечебните заведения, които извършват спешност, не е взето на заседанието. Наред с проблема в онкологията, това беше другата тема, по която се очакваше надзорът да излезе с решение. „Решението, което беше взето, е това да се случи на 12-ти май, защото ни трябва още малко допълнителна информация“, обясни д-р Комитов. Много вероятно е средствата за тези корекции да не дойдат от резерва на касата, стана ясно от думите му. „В Постановление 57 на Министерски съвет, в чл. 21, в съответната алинея е написано, че има няколко варианта за плащане. Едното е 5% да се изтеглят от следващите месеци по отношение на спешност, а другото е – това е в друга алинея – при тежки случаи или форсмажорни обстоятелства да се напише молба към РЗОК, тя да информира нас и ние да вземем съответното решение“, каза управителят на касата.
 
По отношение на друго от очакванията – надзорът да вдигне лимитите и над хемодиализа, интензивни грижи и раждания, д-р Глинка Комитов заяви: „Хемодиализата я изтегляме на централно ниво от всички лечебни заведения, които бяха разпределени като годишни стойности и ще заплащаме за всеки случай, тъй като смятаме, че там обикновено пациентите са константа, плюс-минус 2% от една страна, а от друга – едва ли може да се очаква да има нерегламентирано отчитане на такива дейности. Същото ще важи и за ражданията, и за клинична процедура №9.“