България е единствената страна в света, в която броят на лекарите надвишава този на медицинските сестри и акушерките. Това заяви председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на вчерашната дискусия на тема здравеопазване при омбудсмана Мая Манолова, позовавайки се на данни, изнесени на Световна среща в Женева, която предшества Световната здравна асамблея. „Как по този начин ще постигнем универсално здравно покритие, достъп на всички до здравеопазване, до 2030 г., какъвто е планът на СЗО?“, попита Василева.

 

Василева коментира също, че на конференцията за пореден път е било казано, че в България е съществувала добра система на патронажни грижи и на акушерски практики, която в момента е заличена, а от това страда българското население.

Тя подчерта, че ако професионалистите по здравни грижи не работят на поне две работни места, системата ще фалира. „1993 г. имахме 55 000 медицински сестри. В момента при 368 болници, не говоря за извънболничната помощ, имаме работещи 25 715 медицински сестри, като от тях 3500 - пенсионерки в сериозна пенсионна възраст. Докато не се вземе политическо решение за единна стратегия за професионалистите по здравни грижи, няма как това положение да се промени“, предупреди Милка Василева.

Ако не се намери политическо решение, ако липсва съгласие, че това е проблем за националната сигурност, професионалистите по здравни грижи нямат механизъм, по който да променят ситуацията. „Така в един момент лекарите ще извършват прекрасни операции, ще има прекрасни инвазивни процедури, но няма да има кой да се грижи за пациента. Ако това иска обществото, това вече почти е постигнато. Надяваме се да се вземат спешни мерки, защото ние отказваме да носим вина, че българските граждани не получават качествени здравни грижи“, завърши изявлението си Милка Василева.