здравна комисияДепутатите от здравната комисия не успяха да стигнат до решение за предложението на правителството Надзорният съвет на НЗОК да бъде увеличен от 9 на 11 души с двама представители на държавата.
 
 
Днес се проведе извънредно заседание на комисията, на което се разглеждаха промените в ЗЗО на второ четене.
 
Осем от народните представители гласуваха „за“ идеята, а останалите осем – с „въздържал се“. Така решението за това дали да има увеличение на състава на надзора остава да бъде взето на предстоящото пленарно заседание. Мотивът на въздържалите се беше, че по този начин касата се одържавява. Депутатите от опозицията коментираха, че увеличаването на квотата на представителите на държавата ще наруши равновесието в касата. Д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС каза, че така правителството ще може да прокарва едностранно решения, които не винаги ще са в полза на осигурените. Според него подобно разпределение на квотите на практика обезсмисля участието на синдикатите, работодателите и пациентите в надзора. Малко след това БТПП и КНСБ заявиха своето становище, че са против промяната, а от синдиката дори декларираха, че обмислят оттеглянето на своя представител от съвета.
 
Министър Москов пък защити идеята, като каза, че по този начин МЗ ще е отговорно за това, което се случва в НЗОК. По думите му, досега за всичко лошо, което се е случвало в каса за отговорен е посочван здравният министър. Ето защо с увеличаване на квотата на държавата тази отговорност ще бъде вече персонално негова, смята той. „Ненавиждам политическото доктринерство, с което се маскира откровена кражба. Защото това, което се случва със системата на здравното осигуряване е откровена кражба. Ако някой счита, че това не е така, нека да го обясни на българските пациенти. Възможността държавата да контролира тези процеси е важна. Българските лекари не са хората, които крадат. А цялата тази шайка, системна, около каса, болници, управление и т.н. е провайдера на тази кражба. И тя защитава през булото на политически доктрини неработещи конструкции, които източват ресурси и не водят до ясен резултат“, коментира д-р Москов изказванията на опозицията.
 
Депутатите също така одобриха предложение на д-р Емил Райнов от БСП стенограмите от заседанията на надзора да бъдат публикувани на сайта на касата. Заради забележка на д-р Москов, че има конфиденциална информация, част от текстовете ще бъдат засекретявани. Министърът отбеляза, че ако чисто търговската информация бъде огласявана НЗОК няма да може да постига отстъпки при преговорите с индустрията. Малко след това депутатите одобриха предложението на д-р Райнов на сайта на касата да бъдат публикувани ежемесечно бюджетите на болниците и разходите на НЗОК за лекарства и медицински изделия.
 
Народните представители харесаха и предложението МЗ, а не касата, да изработва критериите за удовлетвореност на пациентите, по които публичният фонд ще може да прекратява договори с изпълнителите на медицинска помощ. Здравната комисия одобри и предложението за разделянето на пакета услуги, плащан от НЗОК, на основен и допълнителен. Приета бе също така идеята Надзорният съвет да определя списъка със заболяванията, за чието лекарствено лечение касата ще заплаща.