ДиабетВ цял свят политиците признават, че хората са в „хватката” на диабет тип 2. Това има опустошителен ефект върху живота и икономиката. Но въпреки това признание, че са необходими национални стратегии, не се прави достатъчно, за да се спре вълната от тази здравна катастрофа чрез прилагане на ефективни политики.
 
В световен мащаб 1 на 11 възрастни в момента страда от диабет, което струва на здравните системи 12% от общите им разходи. До 2040 година броят на хората, живеещи с диабет в световен мащаб, се очаква да нарасне с 227 милиона, съставляващи 10,4% от населението на света и увеличаване на разходите на здравната система до 129 милиарда долара.
 
По направена оценка загубите на БВП в световен мащаб от 2011 до 2030 година, включвайки преките и непреките разходи за диабет, се очаква да възлезе на 1,7 трилиона долара.
 
Същевременно, броят на хората, живеещи в състояние на предиабет – високорисково състояние за развитие на диабет, се увеличава. До 2040 се очаква над 480 милиона души да живеят в състояние на предиабет в световен мащаб – увеличение от над 50% в сравнение с нивата през 2015 година.
 
Във връзка с всичко това експерти в лечението на диабета стартираха 200-дневен план за борба със заболяването. Той бе представен на форум в Берлин на 13-ти и 14-ти декември, в който взеха участие медицински специалисти от цял свят.
 
Форумът стартира под мотото „Ранни действия в борбата с диабета” на първата Глобална среща за диабетна политика, която се проведе през ноември 2015 в Барселона, Испания. Тази година в него се включиха участници от 38 държави, начело с водещи клинични експерти в областта на диабета, както и представители на пациентски организации, власти и политически лидери.
 
„Това, което различава „Early Action” от другите кампании, е фокусът върху реални действия, целящи създаване на конкретни ползи за хората с диабет в различните държави. На всеки 6 секунди някой в света умира от диабет. Този отрезвителен факт показва, че е крайно време политиците да предприемат действия сега и широк кръг от всички заинтересовани страни да се обединят и насърчат необходимите реформи“, коментира президентът на Международната федерация по диабет д-р Шаукат Садикот.
 
В момента диабет тип 2 засяга близо половин милион души в България. Неадекватният му контрол може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт.