д-р Петър МосковТози въпрос си задават мнозина в здравния сектор от момента, в който здравния министър д-р Петър Москов произнесе фразата. Днес министърът даде някои разяснения по въпроса.

„Вчера разглеждахме определени клинични пътеки и стандарти, които са свързани с някакви групи заболявания. Да видите между 2001 г., 2002 г., 2003-та и сега за едно и също какво се изисква при изписването на един пациент. Можете да видите какво е било нужно, за да бъдете изписани от болница през 2002 г., какви от вашите показатели за това, за което сте лекувани, е трябвало да бъдат приведени в определена норма, и това е било изискване, за да може да бъде платено на изпълнителя на тази услуга. През годините във връзка с много неща в огромната си част точно тези обективни контролни механизми липсват, те са изчезнали“, разказа министърът. По думите му, това е единият от начините за плащане за резултат.

Вторият пък е въвеждането на е-здравеопазването, в рамките на което могат да се поставят обективни критерии, които да бъдат ясно проследими и от касата като платец, и от МЗ като контролираща структура, стана ясно от думите му.

„Нека да кажем, че ролята на лекарския съюз не може да бъде само и единствено свързана с това да се договарят определени цени и обеми. А трябва – и лекарският съюз има вече готовността за това – да бъде свързано и с формиране на контрол над изпълнението на добрите медицински практики, съвместно с касата“, коментира още д-р Москов и обеща повече конкретика след две седмици.

Няколко думи за контрола каза и зам.-министър Бойко Пенков, за когото стана ясно, че ще бъде представителят на МЗ в Надзорния съвет на НЗОК. „Когато говорим за това по какъв начин ще се контролира резултатът, това е свързано с контрола върху качеството на дейността“, отбеляза той. Д-р Пенков каза още, че през 2002-3 г. в НРД е имало глава, която касае качеството на медицинската помощ, с качествени и количествени индикатори, така че по всякакъв начин е могло да се измери какво се случва. „2014 г. от цялата тази глава има едно единствено изречение, което е лозунгово, пожелателно. Това се е случило“, коментира зам.-министърът.

По думите му, по отношение на Наредба 40, в която се определя пакетът, поеман от здравната каса, министерството не е влязло докрай в правомощията си. „Което означава, че ако договорните партньори не искат да вкарат подобен тип индикатори за контрол, това е от правомощията на министъра“, отбеляза той. И даде пример със сърдечната недостатъчност, при която преди време след изписването на пациента от болница в продължение на 60 седмици извънболничната помощ е била задължена да следи изследвания от кръв, урина, ЕКГ, ехографски изследвания и т.н., и разписано точно кога да се проследяват и вписват данните. „Говорим за епизод. Няма само болничен епизод. Човекът, като има хронично страдание, това е един продължителен процес. Като говорим за качество и за постигане на тези резултати – да се живее в добро здраве, това означава, че трябва да видим какво се случва, когато се изпише човек, как се грижат в извънболничната помощ за него, защо едни хора с хронични страдания всеки месец влизат в болница“, обясни д-р Пенков.