BBC

Правят инсулин на хапчетаДиабетно-болните пациенти скоро ще могат да приемат хапчета, за да контролират нивото на кръвната си захар, вместо непрекъснато да си поставят инжекции. Учени от университета „Робърт Гордън” в Абърдийн открили, че инсулинът може да бъде покрит от обвивка и евентуално ще може да се приема орално.

В момента лекарството се инжектира и по този начин то не се уврежда преди да достигне кръвния поток. Откритието би помогнало на пациенти, които имат фобия от игли. Защитната обвивка на инсулина го предпазва да не се увреди от ензимите, заявиха учените на фармацевтична конференция в английския град Манчестър.

Д-р Колин Томпсън от фармацевтичния университет заяви: „Целта ни е да разработим орален инсулин, защото наше проучване показва, че има много диабетици, които се страхуват от инжекции. Успеем ли да направим орален инсулин, това ще има огромно значение за живота на тези пациенти. Не само заради елиминирането на нуждата от инжекции, но също така и като удобство при самото лечение.”

Хората с диабет тип 1 разчитат на инсулинови инжекции. Тези, които страдат от диабет тип 2 могат да го контролират чрез диета или с лекарства. Само когато болестта прогресира, тогава може да се наложи и лечението с инсулин.