БЛСБЛС може да оттегли подкрепата си за методиката на НЗОК за заплащане на лечебните заведения. Това стана ясно от думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов по време на пресконференция днес. Той информира, че това може да стане, ако болниците получат по-малко от обещаните им 95% от изработеното за 2014 г. Д-р Райчинов отбеляза, че повечето лечебни заведения са получили бюджети от около 92%. Ето защо лекарският съюз предлага от резерва на НЗОК да бъдат извадени 25 млн. лв., които да бъдат разпределени между тях.
 
 
Председателят на БЛС напомни, че бюджетът за болнична помощ за 2015 г. е с 80 млн. лв. по-малко от колкото за 2014 г. „Тези 80 млн. лв., ако сега се дадат допълнително 25 млн. лв., спадат до 55 млн. лв. До края на годината ще трябва и те да се намерят. Аз съм сигурен, че няма как да свалим разхода, да е по-малък от предходната година”, добави той.
 
Д-р Райчинов също така коментира, че методиката не е приета от БЛС с огромно желание. По думите му, от съсловната организация са били принудени да се съгласят с нея, за да не се стигне до по-сериозни рестрикции за болниците, като например
 
намаляване на цени на клинични пътеки
 
Той отново заяви, че по време на периода за обществено обсъждане на методиката никой не е подал някакви възражения или предложения за промени. „Подписът на д-р Райчинов „съгласувал” стои съгласно решение на Събора, след това на Национален съвет. УС на съюза, заедно с екипите на МЗ и НЗОК представихме методиката такава, каквато е. Тя беше приета с 31 гласа „за”, без „въздържали се” и без „против”. Така че не приемам каквито и де обвинения, че еднолично съм разписал някакъв документ”, каза д-р Райчинов.
 
Запитан дали е възможно въпреки методиката да има преразход на средства, председателят на БЛС каза, че контрол на свръхпотреблнието ще има, но ефективен контрол не съществува. „Методиката не е добър инструмент, но не за контрол на разходите, а за разпределение. Тя не е добър, защото не отчита един куп неща, които са медицина. Такова нещо в методиката към момента няма. Аз затова казвам, че тя няма нищо общо с медицината и не е добра методика. Но към момента няма друг механизъм”, заяви той.
 
Зам.-председателят на БЛС д-р Кирил Еленски отбеляза, че методиката е лош инструмент за разпределение на средства. „Разпределянето е направено по математическа формула и там няма целесъобразност. Това е състезание за бюджет. Никой обаче не гарантира, че този бюджет ще издържи при сегашния механизъм на разпределение”, каза той. Според него
 
методиката поставя на карта интереса на лекарите
 
 – спокойствие, стабилна работа и предвидими доходи. Той напомни, че от всички разходи на болницата най-лесно се маневрира с фонд работна заплата и ако финансирането на болниците започне да страда, има опасност дефицитът да се компенсира от джоба на лекарите. Това обаче ще създаде напрежение сред медиците. „Няма как медицинска дейност да бъде оценявана единствено и само по икономически показатели. При всички случаи контролиращият орган трябва да има капацитета да управлява средствата си, което означава да оценява дали тези средства са изразходвани по целесъобразност. Защото ако болниците се вмести в бюджета си, тя може да не е извършила нито една целесъобразна медицинска дейност, но тя е перфектна от гледна точка на плащащия орган. А когато е с изцяло целесъобразни дейности, болницата е нарушител”, каза още д-р Еленски. Той отбеляза, че този парадокс продължава да вирее в системата и очевидно тази година няма да бъде решен. Според него, ако не се стигне до ясна дискусия за приоритетите на обществото и как точно да бъдат харчени средствата, този проблем ще продължава да съществува.
 
Д-р Еленски също така заяви, че докато се регулира лекарската дейност, няма никакви механизми за контрол на разходите за лекарства. Той каза, че огромното нарастване на разходите за лекарства явно не прави впечатление на никого, а същевременно условията за лечение в болниците и амбулаториите стават все по-трудни.
 
Междувременно д-р Райчинов цитира справка, изготвена от лекарския съюз, според която за периода 2012 – 2014 г. разходите за онколекарства са нараснали с 89,93%,
 
а за периода 2009 – 2014 г. тези
 
за лекарства за домашно лечение са се увеличили с 97,95%.
 
Той отбеляза, че това се дължи на липсата на контрол. Според него не е нормално разходите за лекарства да бъдат толкова, колкото и за дейности в болничната помощ.
 
Според д-р Райчинов увеличенията на парите за здравеопазване за периода 2009 – 2014 г. се дължат основно на усилията на УС на БЛС. „Нито министър Дянков, нито след него Чобанов, нито сега министър Горанов биха дали доброволно пари за здрвеоапзването. Камо ли пък сами да предложат повече средства. Касата, с малки изключения, не се е осмелявала да иска допълнително пари. Осмелявал се е единствено и само лекарският съюз и то по достатъчно категоричен начин. Резултатът за двата мандата на този Управителен съвет е общо средства за здравеопазване през 2009 г. – 1,695 млрд. лв., а през 2014 г. – 3,171 млрд. лв. Както виждате почти двойно. Мога да кажа без да се притеснявам, че откраднатите 1,4 млрд. лв. на практика в хода на тези години са върнати обратно в здравеопазването. И то благодарение само и единствено на БЛС”, заяви той.