ОстеопорозаБългарският пациентски форум заплаши, че ще съди комисията по цени и реимбурсиране на лекарствата. Причината за недоволството на пациентите е, че от комисията отказват да вдигнат нивото на реимбурсиране на медикаментите за остеопороза. Лекарите и пациентите са убедени, че ако лечението стане по-достъпно за възрастните, касата ще спести десетки милиони лева от скъпо болнично лечение на счупванията от остеопороза.

Тя е една от хилядите, които не се лекува. Лекарката й предписала инжекции, но Надка Георгиева така и не използвала рецептата.

Надка Георгиева: ”Тя е инжекция – Пролия се казва, която е скъпа. 428 лева, като ние плащаме към 300 лева, а пенсията е 200 лева.”

За лекарите това е масова практика. Да диагностицират, но не и да лекуват. От 400 хиляди жени, от остеопороза могат да се лекуват едва 4 процента.

доц. Пламен Попиванов – ендокринолог, експерт към НЗОК: ”За възрастните хора това е проблем, защото те не се лекуват само за осетопороза, те имат кръвно налягане, имат исхемична болест на сърцето.”

А то повечето от лекарствата са евтини – между 10 и 50 лева. И ако от 25 реимбурсацията им стане 50 процента, разходите на касата ще скочат с 3 милиона лева. Но пък разходите за лечение на фрактури ще паднат поне с 15 милиона – изчисляват лекарите.

проф. д-р Златимир Коларов – председател на на дружество по остеопороза: ”Ако ние сега не лекуваме застрашените хора жени от остеопороза когато направят фрактури, тяхната цена и лечение да изплащат нашите деца.”

Според правителствено постановление от миналата година, лекарствата за остеопороза би трябвало да се покриват 75 процента от касата.

Иван Димитров – председател на Федерация “Български пациентски форум”: “Професор Славов в качеството си на зам.- министър от предишния кабинет направи такова предложение и въпреки всичко, както виждаме, до ден днешен това не се случва.”

В комисията по цени и реимбурсиране пък обясняват, че чакат становището на касата, в касата пък чакат новия кабинет да одобри бюджета за следващата година. А за Надка Георгиева всеки ден е изпитание. Всяко движение, може да и причини фрактура.

Надка Георгиева: ”Фрактура имам на прешлените, и не съм паднала.”

А фрактурите, пневмониите и емболиите при залежаването, за възрастните най-често са фатални.