nikolajpetrovСамо в рамките на няколко дни ВМА е върнала близо 500 пациенти. Това стана ясно от думите на началника на лечебното заведение проф. Николай Петров, който обясни пред bTV: „Ние имаме определен бюджет, в който трябва да осъществим лечение. Той е определен от касата. Когато той е изчерпан, всичко, което е над него, не е сигурно дали касата ще го заплати. По тази причина спряхме приема.“

 

Проф. Петров заяви още, че ВМА не е единствената болница, спряла плановия прием. „Убеден съм, че има болници, които също го направиха, но просто не се разбра. Защото наши пациенти са звънели в bTV, в Нова телевизия, за да кажат, че не са приети. И се наложи да влизаме в обяснителен режим“, коментира той, но уточни, че плановият прием в болницата започва отново от днес.

Въпреки трудностите, свързани с лимитите, началникът на ВМА харесва този начин на плащане, стана ясно от думите му. „Тази система с въвеждането на лимити никак не е лоша. Това играе дисциплиниращ ефект върху цялата система. От друга страна обаче втората стъпка трябва да бъде според мен преразглеждане вътре в тези лимити на дяловете на болниците. И трябва да се изходи от това доколко значима е една болница за здравната система в страната“, коментира проф. Петров. Според него болниците, които трябва да ползват по-голям лимит, са т.нар. структуроопределящи и са не повече от 5-6 в страната. Той даде за пример ВМА, на която, по думите му, не достигат около половин милион лева месечно заради наложения лимит.

Все пак лечебното заведение е в прекрасно финансово здраве, увери проф. Петров. „Към май т.г. спрямо същия период на м.г. ние сме с около 500 000 лв. плюс, а миналата година за същия период сме били 10,5 млн. минус, което означава резултат от добър контрол. Той е благодарение на екипа на ВМА, който се самодисциплинира и контролира разходването на средствата“, заяви той.

Шефът на болницата коментира и предстоящата приватизация на лечебни заведения. Според него щом е правена успешно в други страни, приватизацията може да заработи и при нас. Не и за всички лечебни заведения обаче, смята той. „Структуроопределящите болници е трудно да бъдат приватизирани, защото най-малкото трудно ще се намери кой да ги купи. Това са огромни разходи, мениджмънтът на тези болници е много сложен“, обясни проф. Петров.