д-р Кирил ЕленскиНеобходима е промяна в лекарствената политика, защото през последните няколко години ръстът на разходите в тази сфера е огромен. Това каза в интервю за БНР зам.- председателят на БЛС д-р Кирил Еленски. Той отбеляза, че досега е имало няколкократни опити да се въведе контрол в системата чрез чести промени в Закона за лекарствата и в наредби, но регулацията се е насочила основно към цените на медикаментите, което пък от своя страна е довело до дефицит на някои препарати на пазара. „Подобна картина се очертава и в момента. Регулацията на цените действа, стремим се да имаме най-ниските цени в Европа и в голяма част от медикаментите го постигаме, но въпреки това, разходите растат и едновременно с това вече голяма част от медикаментите, които са с по-ниски цени, започват да се изтеглят от пазара, което създава проблем в системата”, заяви той.

Д-р Еленски коментира, че идеята на МЗ лекарствата да се заплащат по диагноза е била лансирана за първи път от лекарския съюз. По думите му, нейното реализиране ще е един от възможните варианти да бъде включен пациентът в контрола на разходите за лечение. „В момента, независимо от това, че пациентът плаща от джоба си значителна част от цените на лекарствата, се оказва, че най-голям оборот като натурални показатели дават медикаментите с най-висока цена и с най-висока степен на доплащане. Ако се създаде някаква схема, която да гарантира лечението на всяка диагноза, тогава има възможност и на тези хора, които нямат добри финансови възможности, да им се гарантира лечението. А всеки, който смята, че джобът му позволява повече от това, което държавата гарантира, тогава той да доплати разликата за това, което сам е избрал”, обясни той. Д-р Еленски уточни, че в случая най-вероятно става въпрос за лечението на масови хронични заболявания, като например диабет и хипертония. Според него, макар и с ниска цена, лекарствата за тези болести формират огромен процент от разходите за медикаменти, защото много хора страдат от тях.

Запитан дали новата формула на работа ще спре лобизма в лекарствения сектор д-р Еленски отговори, че ще го намали, но няма да го преустанови окончателно. „Аз лично дълбоко се съмнявам, че той ще изчезне нацяло, защото в крайна сметка при значим икономически интерес – трябва да Ви кажа, че за някои от фирмите доставчици икономическият интерес е от порядъка на десетки милиони оборот годишно само за територията на България – винаги ще има някакъв интерес и натиск. Това е един силно конкурентен пазар, където участниците са много, битката между тях е доста сериозна, въпреки че се води усмихнато, защото се води от възпитани хора”, коментира той.