лекарствените продукти„Ако проследяването на ефекта се прави в достатъчно широк кръг лечебни заведения и не представлява ограничение за реимбурсацията на , тоест проследяваме ефекта им и това не води до ограничаване на достъпа до лечение, ние нямаме нищо против“. Това коментира пред Zdrave.net директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев, потърсен за коментар  относно промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, съгласно които новите оригинални медикаменти ще влизат в ПЛС след проследяване на ефекта им в определени болници.
 
„Доколкото това не представлява ограничение в реимбурсацията, на мен това ми изглежда разумно предложение“, посочи той.
 
Денев изтъкна, че и в момента Националният съвет по цени и реимбурсиране преразглежда статуса на съответния лекарствен продукт. „Тук се появява нов елемент – тази оценка да се прави на базата на данни от реалното приложение на лекарствения продукт и проследяване на ефекта. Тази оценка съществува и в момента и се прави от миналата година, просто се добавя нов набор данни“, разясни той.
 
По думите му евентуалните притеснения по промяната биха били свързани с това как ще се прилага конкретният текст. „Моите лични притеснения са, че това може да бъде използвано като механизъм за ограничаване на достъпа до реимбурсация, не толкова като механизъм за проследяване на ефекта от лечението“, изтъкна той. Денев посочи, че подобни оценки следва да се въвеждат на базата на реално съществуващи механизми за събиране на данни и да се правят по съответния професионален начин.
 
На въпрос как ще бъдат заплащани медикаментите по време на тригодшното им проследяване в болниците, Денев отговори: „Няма никаква разлика спрямо сегашното заплащане. Това, което пише в наредбата е, че се въвежда нов механизъм за проследяване на ефекта от потреблението на медикаментите в реална среда и използването на тези данни при редовната тригодишна поддържка на реимбурсния статус. Не се въвежда никаква промяна по отношение на режима на реимбурсация“, увери той.