Д-р Москов

Следващата седмица се очаква да излезе постановление на Министерски съвет, с което да се регламентира създаването на електронна платформа за доставка на лекарства в лечебните заведения. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на дискусия, посветена на неотложните реформи в здравеопазването и организирана от „Клуб Investor”. Той отбеляза, че т.нар. електронна борса за лекарства трябва да заработи в края на пролетта. Д-р Москов каза, че такава платформа има въведена в още няколко страни в Европа и въвеждането й там е довело до понижаване на разходите за лекарства на болниците с около 20%.

Министърът заяви, че чрез платформата ще може да се конкурират всички фирми за лекарства. „90% от доставките в болниците в момента се правят от 4 фирми, а има регистрирани 200. През този търг не е нужно да си другарче на директора на болницата. Не е нужно да имаш административно съответствие, защото има ясен списък на фирмите, които могат да търгуват с медикаменти. Има и ясен списък на медикаментите, които могат да бъдат търгувани. Има и ясен брой лечебни заведения, които могат да образуват тези търгове. Това дава гъвкавост на самите болниците да могат да изискват най-добра обективна цена за това, което им е нужно”, каза той. Според него електронният търг дава преди всичко прозрачна процедура и  всякакъв вид лобизъм ще отпадне.

 

Д-р Москов съобщи, че вече се работи към преминаването на реимбурсна политика спрямо заболяване. Той обясни, че НЗОК или частните фондове няма да реимбурсират процент от определен медикамент, а лекарствената терапия за заболяване. „На 100% ще се реимбурсират референтните медикаменти от целия набор от групи лекарства, примерно за хипертония. Всеки български гражданин ще може да получи при даден пакет компенсация за пълния набор от медикаменти, с които се лекува. Това е честно и това е смислено”, каза министърът.

От думите на д-р Москов също така стана ясно, че ще се върви към прогенерична лекарствена политика. Той отбеляза, че самата цел да се реимбурсира заболяване, а не даден медикамент, е въвеждане на прогенерична политика.