На 9 юни в Плевен  се проведе станалият вече традиционен  Ден на репродуктивното здраве. Сдружение „Зачатие" посвети 13-тото поредно издание на инициативата си  на 30 рожден ден на първото български ин витро бебе – Илияна Тирилова. На честването присъстваха доайените на българската ин витро медицина и техните ученици, които разказаха за миналото, настоящето и бъдещето на лечението стерилитета в България.

Въпреки, че през 1988 г. ин витро процедурата е била нещо ново и неразбрано, Илияна никога не се е чувствала различна от останалите деца.

Проф. Илия Ватев е млад лекар, когато извърша първата процедура у нас. Днес, благодарение на него, със същата процедура на бял свят са се появили над 1000 бебета. Илияна живее при баща си в Америка. Крум Тирилов е собственик на фирма за ВиК услуги, а след завършването на Чикагския университет Илияна започва работа в банка.

Денят на репродуктивното здраве посетиха стотици хора, обединени от една обща тема – мечтата за свое дете. Присъстваха много двойки с репродуктивни проблеми от Плевен, региона и страната, лекари и специалисти по репродуктивна медицина от много клиники в цяла България, представители на държавните институции, местната власт, общественици и журналисти. Много хора доведоха своите деца, родени с помощта на съвременните инвитро технологии, за да покажат съпричастност и да благодарят на своите лекари. Повече от 120 пациенти получиха информация, безплатни консултации и нова надежда за сбъдването на мечтата си за дете по време на информационната сесия и Експо-алеята на ин витро клиниките в България.

Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве получиха от сдружение Зачатие ваучер за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лева. Средствата са събрани чрез благотворителност.