здравеопазванеВ напреднала фаза е изработването на обучителна програма за продавач-консултанти в сферата на здравеопазването, помощните технологии, здравословното хранене и хранителните добавки. Професията е нова не само за България, но и за целия ЕС, а концепцията за обособяването й произтича от общата преценка на европейските експерти, които са на мнение, че такива специалисти са необходими за сектор „Здравеопазване“ във всички страни на Евросъюза. Проектът за създаването й бе представен в рамките на Четвъртото издание на Европейския форум за социално предприемачество, който се проведе в Пловдив.
 
 
„Проектът H-CARE е част от Програмата „Леонардо да Винчи“ и има за цел да подготви професионалисти за търговията с медицински изделия, помощни технологии, пособия и хранителни добавки, като им предостави възможност да получат специфични знания в областта на превенцията и промоцията на здраве“, посочи Петя Грудева от консултиращата организация на инициативата от българска страна „Згура-М“ - Пловдив. Същевременно в рамките на обучението те ще имат възможност да формират и специфични комуникативни умения, които ще са им необходими в работата с хронично болни, хора с увреждания и от групи със специфични потребности, допълни още Петя Грудева. След приключването на проекта Националната агенция за професионално образование и обучение ще подготви оценка на резултатите и на базата на нейното заключение ще бъдат предприети стъпки за включването на професията „продавач-консултант в сферата на здравеопазването“ в Националния класификатор на професиите у нас.
 
Координатор на проекта е Националният директорат по образованието на Турция, освен българските участници, партньори в реализацията му са Европейската медицинска асоциация, Катедрата по хранителен инженеринг и производство на хранителни добавки в Техническия университет „Джордже Асачи“ в Яш, Румъния, и Националния институт по професионално образование и обучение в Линц, Австрия.
 
 Обучението ще стартира под формата на модули през есента след процедурата за подбор на кандидатите, а общият брой участниците от българска страна ще бъде 20, информираха още консултантите по проекта.
 
Две пациентски организации – Асоциацията на родителите на деца с епилепсия АРДЕ и Асоциацията на пациенти с невромускулни заболявания, също се представиха на изложението, съпътстващо форума. Учители, възпитатели, училищни педагози и психолози получиха издадения от АРДЕ Наръчник за работа с деца с епилепсия в училище.   
 
В рамките на проявата за социално предприемачество бяха връчени отличия на лечебни заведения, сдружения за социални инициативи и организации на и за хора с увреждания, постигнали добри резултати в работата с хронично болни и хора от уязвими социални групи. Сред наградените бе и Центърът за психично здраве в Русе ЕООД, който в партньорство със Сдружение „Център за консултации и кратка терапия „Решения“ реализира успешно програма за трудова и социална рехабилитация и адаптация на пациенти с психиатрични диагнози. При капацитет 30 участници, желаещите да посещават центъра надхвърлят този брой, в момента в него провеждат краткосрочна терапия 36 души. Отличието връчи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.