Световна банка - ЗдравеопазванеСветовната банка ще ни предложи варианти как да реформираме здравеопазването. Това реши правителството вчера, след като одобри проект на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на здравеопазването и Международната банка за възстановяване и развитие.

Експерти от Световната банка ще трябва да изготвят доклад с анализ на състоянието в здравния сектор и финансирането. Те ще предложат и няколко варианта за реформи. Споразумението предвижда също да получим помощ за въвеждането на системата на диагностично свързаните групивместо сега действащите клинични пътеки. Световната банка ще напише и доклад с анализ и препоръки за реформиране на фармацевтичния сектор у нас. Запознати изчисляват, че това ще ни струва между 3 и 5 млн. евро, като парите ще дойдат от Оперативна програма „Техническа помощ".

Миналата година България отново получи съвети от Световната банка, като тогава експертите пресметнаха, че болниците са ни много и препоръчаха да се даде възможност на здравната каса да си избира с кои да сключва договор. Докладът тогава беше на стойност 1,5 млн. евро. Медицинската общност не хареса идеята и тя така и не беше реализирана.

„Вместо да пълнят гушитена чужди юпита, управляващите могат да отворят доклада на Българската стопанска камара, представен преди два дни. В него има както правилни констатации, така и подходящи мерки за реформа. При това абсолютно безплатни", коментира за „Преса" проф. Милан Миланов, шеф на Централната реанимация на „Пирогов".

„Малко съм притеснен, че финансисти ще ни правят реформата. Това е генерален проблем на нашата страна - здравната политика се прави според това колко пари има. Правилният подход е първо да си направим системата, а след това да видим как да я финансираме", отбеляза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването