Световната здравна организация       планира да премахне употребата на трансмазнините от световния пазар на храните.

Този тип мазнини подобряват вкуса и срока на годност на продуктите, поради което са и предпочитани от страна на производителите. Те често присъстват в закуски, пържени или печени храни. Според експертите на СЗО консумацията им е причина за 500 000 смъртни случая годишно, следствие на сърдечно-съдови заболявания. Честата употреба води и до завишен риск от развитие на диабет тип 2, както и инсулт.

Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола или с други продукти.

 Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти.

Трансмазнини, или хидрогенирани мазнини, се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, заради по-голямата им трайност.

Според СЗО вместо тях биха могли да се използват по-здравословни алтернативи, които няма да повлияят на цената или вкуса на продуктите.

От организацията обявиха и пакет от мерки REPLACE, който включва премахване на индустриално произведените трансмазнини от хранителните стоки. Целта е той да влезе в сила до края на 2023 година.