Предложението на вицепремиера Валери Симеонов за либерализация на тютюнопушенето по заведенията удари на камък. Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли вчера предложените промени в Закона за здравето, които предвиждат разрешаване на тютюнопушенето в заведения, но само в обособени за това места, получиха подкрепа само от четирима депутата – по двама от „Обединени патриоти“ и БСП.

Припомняме ви, че още през април Валери Симеонов обяви ,че изготвя проектозакон , свързан с либерализирането на тютюнопушенето.

Промените предвиждаха освен либерализация на режима – въвеждане на частична забрана и разделяне на помещенията в заведенията на такива за пушачи и непушачи, разширяване на обектите, в които е позволено да се пуши, както и регламентиране на забрани и разрешения в търговско отношение.

През последния месец имаше поне десет форума, на които беше подчертавана вредата от тютюнопушенето и едва ли има съмнение за негативите от него, каза пред Zdrave.net депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер.

Въпреки това, дебатите по законопроекта са били оспорвани, а прогноза за крайния резултат не може да се направи. „При подобни предложения никога не може да се направи прогноза, защото решенията се взимат в зала. Обикновено опира до волята на конкретния народен представител“, каза д-р Джафер.