Новооткрит орган, наречен интерстициум, е е вероятният „виновник“ за разпространението на раковите клетки по тялото. Той се намира в най-горния слой на кожата, но също така се открива и в тъканните слоеве, покриващи червата, белите дробове, кръвоносните съдове и мускулите. Представлява мрежа от взаимосвързани, пълни с течност отделения, поддържани от мрежа от здрави, гъвкави протеини.

Още през есента на 2015 год учени от медицинския център "Бет Израел" изследват жлъчния канал на пациент за разпространение на рак с ендоскоп. Екипът на д-р Дейвид Кар-Лок и д-р Петрос Бениас открива, че жлъчният канал не е заобиколен от плътна тъкан, а от взаимосвързани кухини, пълни с течност, които не съответстват на известната анатомия. Когато са преглеждани проби, взети от хора с инвазивни ракови заболявания, са открити и доказателствата, че раковите клетки могат да се придвижват по тези канали, които ги отвеждат директно до лимфната система.

Според патолога от Нюйоркската школа по медицина Нийл Тейз интерстициумът може да участва и в други проблеми, включително отоци  и някои възпалителни заболявания. Затова и в момента екипът му изследва дали анализът на течността може в тези новооткрити канали може да доведе до по-ранна диагностика, както на раковите заболявания , така и на редица други свързани с лимфната система.