Срокът на споразумението по линия на Евротрансплант е изтекъл. Това е организацията, която подпомага донорството и търсенето на органи за трансплантиране. Тази е и основната причина за възпрепятстване достъпа на на български пациенти до трансплантации в чужбина, които не се правят у нас, сред които е и белодробната трансплантация.

 

Българи са принудени да търсят не само лечение в чужбина, но и да сменят гражданството си, за да могат да живеят.Причината е, че чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации.

Липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена води до тази ситуация. Споразумение е имало, но допреди година. Оттогава болните се борят по всякакви начини да получат шанс за живот. Включително чрез отказ от гражданство. Нито министерството на здравеопазването, нито агенцията по трансплантация са направили необходимото, договорът с Австрия да бъде продължен, да бъде сключен с друга страна или да се развие трансплантацията на бял дроб в България. Нищо. Всички държавни органи чакат, а списъкът с нуждаещите се от трансплантация расте. Те обаче, не могат да чакат.

Такъв е и случаят с 29-годишния Адриан Петков, който е готов да стане австрийски гражданин , за да спаси живота си. „Отказвам се от България за да мога да дишам и да живея” , заяви категорично Адриан пред Нова телевизия.