Доктор подкупЗатвор до 6 години, глоба не по-малко от 1000 ла, както и лишаване от право за заемане на определена длъжност или упражняване на професията - това грози лекар , който приеме, поиска или се съгласи на предложение или обещание за подкуп. Същото може да го сполети и в случай, че с негово съгласие подкупът е предложен, обещан или даден другиму.

Санкцията е залегнала в изцяло новия проект за Наказателен кодекс, публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на правосъдието.

Лишаването от право за заемане на длъжност може да е за срок от шест месеца до три години, ако не е придружено с наказателна присъда. Ако съдът постанови лишаване от свобода, тогава срокът на лишаването от права може да надвишава периода в затвора най-много с три години, гласи документът.

Лишаването от право за упражняване на професията е за срок от три до десет години и започва да тече след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Всичко това засяга лекарите заради текст от документа, който ги окачествява като длъжностни лица.

Юридически спорове на тема „лекарят - длъжностно лице или не" избухваха периодично през годините, докато през декември 2011 г. Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, според което лекарите в болниците не са длъжностни лица и не могат да бъдат разследвани и съдени за подкуп. Според тогавашното решение лекарят следваше да се смята за длъжностно лице само ако заема административен пост, но не и ако лекува.