Електронна здравна системаЕлектронна здравна система обещават да въведат от екипа на министър Петър Москов. До края на годината ще сме готови с проекта за нея и ще го поставим за обсъждане, каза за "Стандарт" заместникът му Бойко Пенков. Идеята е догодина проектът да започне да се реализира. С него трябва да се въведат електронно пациентско досие, електронни рецепти, както и връзка между всички лечебни заведения, касата и министерството.“ Това пише днес „Стандарт“. Публикацията за пореден път потвърждава първия приоритет на новия екип в МЗ.

„Спешната помощ е другият ни приоритет, каза д-р Пенков. От МЗ ще искат повече пари за увеличение на заплатите на медиците още от догодина. С колко обаче зависело от финансите. Обновяването на автопарка и техническата база в Спешна помощ ще са сред другите приоритети на ведомството. Освен това ще се работи за по-ефективното изразходване на обществените средства. Стъпка в тази посока ще е прецизирането на основния пакет на здравната каса“, допълва ежедневникът.

„Телеграф“ информира, че петвалентната ваксина вече е доставена. „Над 30 000 дози са вече в лекарските кабинети в цялата страна. Началото на кризата с ваксини започна в края на лятото, когато заради неподписани договори с доставчици не бяха осигурени шествалентни ваксини за бебета. Според промяна в Наредбата за имунизациите лекарите трябваше да боцкат децата с точно този тип ваксини и нямаха право да го правят със старите. Това предизвика масови вълнения на родителите за здравето на техните наследници и Министерството на здравеопазването изпадна в патова ситуация“, припомня ежедневникът.

„Труд“ ни запознава с два инцидента, свързани с лекари. „С 200 часа безплатен труд ще изкупува вината си мъж с буен нрав от Омуртагско, нападнал лекарка и сестра. Той трябва да остане у дома за 15 месеца и не може да пътува зад граница“, четем във вестника. „Наказанието му е заради саморазправа с доктор и сестра в болницата в Омуртаг на 5 декември м.г. Той нахлул в кабинета на лекарка и поискал незабавно да се направят изследвания на баща му, който трябвало да се яви пред ТЕЛК. Родителят бил в инвалидна количка. Лекарката казала да почакат да свърши прегледа на другите пациенти, но синът хвърлил документите си на пода на кабинета и заплашил, че ще ги снима с мобилния си телефон. После започнал да крещи, да заплашва и да я блъска с ръце към стената. Влязлата медицинска сестра също била блъскана“, разказва ежедневникът.

Другата публикация засяга обратния случай. „Младежи от Велико Търново искат 20 000 лв. обезщетение от хирург заради побой с бухалка. Д-р Калин Везнев е обвинен, че през юни т.г. нападнал Ильо Трифонов (24 г.) и Борислав Каменов (28 г.) край автосервиз в старата столица. Според младежите лекарят се ядосал, че колата им му пречи. Ударил с юмрук Борислав, а върху главата на приятеля му стоварил дървена бухалка.

Делото ще се гледа в районния съд в старата столица“, четем в изданието.

От „Дума“ пък научаваме, че над 18% от българите бъркат хепатит С с хепатит А и го смятат за болест на лошата хигиена. „Това става ясно от резултатите от национално представително проучване, проведено сред 1000 души у нас на 18-60 г. Повечето от анкетираните правилно определят "По кръвен път" като начин за заразяване на хепатит С. Същевременно 1/3 смятат, че могат да се заразят по въздушно-капков път. Мъжете, хората до 35 г. и жителите на по-малките населени места са по-слабо информирани, сочат данните от проучването. По-голямата част от българите биха използвали освен лекаря си (70%), интернет (72 %) като източник за намиране на повече информация за хепатит С“, информира публикацията.

И още: „Повече от половината българи (64%) никога не са се изследвали за хепатит С, като процентът е още по-висок при хората над 45 години. Половината от тези, които не са се изследвали, заявяват, че биха го направили, ако това е част от пакета със задължителни профилактични изследвания. Близо една трета от запитаните биха се мотивирали от кампания за борба с хепатит С.“