заплатиОтрасловият съвет по тристранно сътрудничество в здравеопазването ще изработи механизъм за промяна на модела за формиране на трудовите доходи. Целта е повишаване на работните заплати в здравния сектор. Това е решено на среща между здравния министър д-р Петър Москов и ръководството на КНСБ, проведена вчера, съобщават от пресцентъра на МЗ.
 
 
Министърът е разговарял с президента на синдиката Пламен Димитров и зам.-председателите на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ маг. фарм. Слава Златанова и д-р Пламен Радославов.
 
От синдиката са поискали законодателно предложение, с което представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да бъдат включени в органите, формиращи Националната здравна карта. В текстовете по тази тема в ЗЗО, които в момента се разглеждат в здравна комисия на второ четене, няма техни представители. Министърът е приел това искане, информират още от МЗ.
 
От КНСБ са изразили подкрепа за целите на реформата, но конкретните стъпки за осъществяването й ще са предмет на следващи обсъждания, става ясно още от съобщението на министерството.
 
На срещата също така е постигнато съгласие за регулярно свикване на Отрасловия съвет по тристранно сътрудничество в здравеопазването, пред който министър Москов да представя законодателните инициативи на екипа си, а министърът и Пламен Димитров са договорили и провеждането на регулярни срещи между ръководствата на МЗ и КНСБ.