Андреева„Абсолютно разбирам притесненията на директорите на лечебните заведения, за това че те общо взето ще работят в една несигурна ситуация, но докато всички мерки, които се предлагат, заработят, това ще отнеме време, те няма как да се случат веднага, дори и на нас да ни се иска.” Това коментира пред журналисти днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод изявлението на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, с което той декларира готовността на съсловната организация да предприеме протестни действия, ако не бъде решен проблема с дефицита на средства за болнична помощ в здравната каса

„Аз не управлявам касата и не бих искала да се бъркам в работата на Надзорния съвет, който взема решенията, но се е наложило управлението на касата да се осъществява по този начин - почти ръчно, месец за месец да се преценяват дефицитите, разходите, там, където има надработено. Аз лично приемам този модел на ръководене на този етап, то просто друг няма. Приемам решението на надзора, че не могат да въведат унифициран модел, както беше преди това. Тук ще отворя една скоба и ще ви кажа: какъвто и модел да се възприеме, никой няма съмнение, че това правителство, което трябваше да плати в края на миналата година за един бюджет, който беше планиран с тежки дефицити плюс тези сто и няколко милиона от тази година за миналата, няма как де не постави касата в дефицит. Но лично моето мнение е, че както се намериха начини и миналата година да се реши този проблем и лечебните заведения получиха изцяло финансирането си, някои и повече от 100%, така и тази година ще се намери отново начин. В момента няма основание за притеснение, тази сутрин говорих с директора на болницата, от която съм аз (АГ „Шейново“, б.р.), за да видя как там стоят нещата. Към момента касата е изплатила всичко на лечебното заведение и това се случва с всички лечебни заведения, дори за дейността, която е надлимитна. Проверили са ги, няма свалена нито една пътека, затова аз моля за едно спокойствие и да не се преекспонира много моментът с проверките. Ако някъде има нарушение, разбира се, че те ще бъдат санкционирани. И е факт, че има лечебни заведения, в които има пропуски, нормално е касата като контролен орган и като платец на дейност да провежда контрол. Контролът е навсякъде, според мен системата твърде дълго страдаше именно от това – от липсата”, добави още д-р Андреева.

Помолена да коментира въпроса за възможностите на  публично-частните партньорства в здравеопазването, министърът заяви:

„Аз лично смятам, че това е бъдещето. Към момента нямам заявени намерения от частни инвеститори или от директори на държавни болници в такава посока, но смятам, че това е пътят. И ако по този начин беше либерализирана системата по-рано, нямаше според мен да се стигне до нарояването на толкова много частни болници, просто те щяха да влязат в подобен род взаимоотношения с държавните болници при едни нормални договори, които да защитават и двете страни и нямаше да сме изправени пред проблема, който имаме сега с касата. Защото ресурсът на касата е ограничен, той винаги ще бъде ограничен, ограничен е в цял свят, това не е нещо, което се излива от недрата на земята. Точно по тази причина не може да не се въвеждат регулаторни механизми. Не говоря за лимити, говоря за механизми на регулация на системата, особено в болничната помощ, на лекарствата и медицинските изделия, където според мен нещата отдавна са изпуснати.”

В заключение министърът съобщи, че в близките една-две седмици ще даде пресконференция заедно с директора на ИАМО д-р Симеон Василев, на която ще бъде коментирана темата за резултатите от проверките на агенцията в лечебните заведения.