Киста на яйчника - лечение и симптоми

 
 

Какво представляват кистите на яйчниците?

Яйчникът е чифтен репродуктивен орган при жените, разположен в таза - по един във всяка страна на матката. Всеки яйчник е с размерите и формата на бадем. Яйчниците произвеждат яйца (яйцеклетки) и женски хормони. Яйчниците са основният източник на женските полови хормони, които контролират развитието на женски характеристики на тялото, като гърдите, формата на тялото и окосмяването. Те също така регулират менструалния цикъл и бременността. Кистите на яйчниците са затворени структури в рамките на яйчниците, които съдържат течни, газообразни или полу твърди вещества.
Още по темата Вълча ябълкаЦикория - Синя жлъчка (Цикория)

Какво причинява кисти на яйчниците?

Най-често срещаният тип е фоликулярна киста, която е резултат от растежа на фоликула. Фоликулът нормално представлява сак с течност, който съдържа едно яйце. Фоликулни кисти се образуват, когато фоликулът порасне повече от нормалните стойности по време на менструалния цикъл и не се отвари за освобождаване на яйцеклетката. Обикновено тези  кисти изчезват спонтанно в рамките на няколко дни до няколко месеца.

Друг вид на киста на яйчника, която е свързана с менструалния цикъл, е киста на жълтото тяло. Жълтото тяло е тъкан в рамките на яйчника, която се проявява след като яйцеклетка е била освободена от фоликула. Ако бременността не се появи, жълтото тяло обикновено се разваля и изчезва

Какви са симтомите при кисти на яйчниците?

Повечето кисти на яйчниците преминават без дори жената да разбере, че са там. Болката в областа на таза или корема може да бъде причинена от:

  • разкъсване на кистата
  • бърз растеж и разстягане
  • кървене в киста
  • усукване на кистата

Как се диагностицират кисти на яйчниците?

Понякога кистите на яйчниците могат да бъдат забелязани от медицинско лице по време на прегледна таза. Повечето кисти се диагностицират чрез ултразвук, който е най-добрата техника за откриване на кисти на яйчниците 5. Каксе лекуват кисти на яйчниците?  Повечето кисти на яйчниците при жени в детеродна възраст са фоликуларни кисти, които изчезват естествено в рамките на един до три месеца. Те могат да се спукат обикновено без неблагоприятни последствия. Те могат да бъдат диагностицирани случайно по времена изследване на таза при жени, които не разполагат с никакви подобни симптоми. Фоликулярната киста при жени в детеродна възраст, обикновено се наблюдава в продължение на няколко менструални цикъла.

Какво е лечението при кисти на яйчниците?

При функционална киста може да се приложи медикаментозно, дори и ако са много големи. Лечението се провежда в течение на 45 дни с медикаменти, които въздействат на хипофизата и възпират дейността на яйчниците. Може да се вземат таблетки против забременяване, паралелно да се приемат и естрогени.

При органична киста без операция не минава.Органичната киста, която нараства, притиска правото черво и пикочния мехур. Болезнена е, предизвиква запек и смущения в уринирането. Ако при жена на възраст между 40 и 50 години кистата рецидивира, хирургът често трябва да отстрани единия, дори и двата яйчника. Ако се изреже единият яйчник, другият заработва вместо него и осигурява достатъчно хормони.

Какви са рисковете при кисти на яйчниците по време на бременност?

Кистите на яйчниците понякога се откриват по време на бременност. В повечето случаи те се установяват по време на рутинно изследванес ултразвук преди раждане. Повечето кисти на яйчниците, установени по време на бременност са доброкачествени тумори, които не се нуждаят от хирургична намеса. Въпреки това, операцияможе да се наложи, ако има съмнение за злокачествено заболяване.

Билколечение

Съществуват и различни комбинации от билки, които се използват за лечение на кисти на яйчниците:

  • Мака - Мака е билково лекарство, което помага на тялото за увеличаване на производството на прогестерон до нормални нива, ако нивата на естроген са високи. Maкa не съдържа хормони, но действа като хормон, регулатор между естроген и прогестерон, създаване на баланс. Препоръчва се да се вземат 1000 мг дневно до балансиране на прогестерон и установяване на редовен менструален цикъл. Мака е много полезен продукт за лечение на кисти на яйчниците, защото тя помага за намаляване на кистите, като противодействие на негативните ефекти от излишния естроген.
     
  • Рициново масло - Външно лечение:  Правят се компреси с рициново масло. Прилагането на компреси с рациново масло е един от най-добрите форми на алтернативна терапия, която помага за лечение на кисти на яйчниците. Прилагането на компреси с рациново масло е много лесно.  Препоръчва се да се използвате студено пресовано рициново масло. Натопете едно парче плат в рициново масло. Поставете го върху корема. Сложете една кърпа отгоре, за да не изцапате с масло  дрехите си. Върху кърпата поставете бутилка с топла вода. Задръжте тази за най-малко един час. Отстранете компреса и втрийте  останалото масло в кожата. После се отпуснете  за следващия час или два. Повтаряйте това три пъти седмично за три месеца като  изключите  времето на менструация. Не употребявайте този метод, при наличие на бременост. Избягвайте да използвате компреси с рициново масло след овулация, ако се опитвате да заченете. Ако кистата е много голям, може да правите компреси с рициново масло за цял месец всеки ден или през ден.