Разширени вени

Какво представляват Разширените вени?

Какво причинява Разширени вени?

Симтоми при Разширените вени

Поставяне на диагноза

Лечение на Разширени вени

Какво представляват Разширените вени?

Вените могат да изпъкнат от преливане с кръв, когато тя не успява да циркулира правилно. Тези видими и изпъкнали вени се нарчат разширени вени и по-често се намират в краката и бедрата, но могат да се развият навсякъде в тялото.

Голямите разширени вени могат да се видят - те са изпъкнали и осезаеми (могат да се усетят чрез докосване), дълги и разширени (повече от 4 мм в диаметър).

Малките разширени вени  също могат да се появи на повърхността на кожата. Те могат да изглеждат като къси, фини линии, събрани в група или като мрежовиден лабиринт. Те обикновено не са осезаеми и най-често се намират в областта на бедрата, глезените и стъпалата, асъщо могат да се появяват и по лицето. 

Какво причинява Разширени вени?


Още по темата Полски хвощКонски кестенКак да премахнем разширените капиляриДа се преборим с разширените вени през лятото!От какви витамини се нуждаят хората с очни заболявания?Причините за образуване на разширени вени не са напълно изяснени. В някои случаи, липса или слабост на клапите на вените може да причини  слабо венозно обръщение (приток на кръв във вените) и да доведе до образуване на разширени вени. Клапите вътре във вените нормално гарантират, че кръвта няма да тръгне в погрешна посока (или назад) далеч от големите (дълбоки) вените и сърцето.

В други случаи, слабост в стените на вените  може да доведе до обединяване на кръвта. Стените на кръвоносните съдове могат да станат по-слаби от нормалното, което води до увеличаване обема на кръвта във вените и до тяхното разширяване.

По-рядко разширени вени могат да бъдат причинени от заболявания като:

  • флебит (възпаление на вените)
  • кръвни съсиреци или възпрепятстване на притока на кръв във вените
  • вродени аномалии на вените
  • венозна болест

Симтоми при Разширени вени

Някои от честите симптоми на разширени вени включват:

  • болки
  • спазми
  • сърбеж
  • подуван
  • умора
  • тъпа болка и усещане за натиск

Някои по-редки, но по-тежки симптоми на разширени вени могат да включват кървене, тромбофлебит (образуване на кръвен съсирек в рамките на разширени вена), както и язва на кожата над мястото на вените.

Поставяне на диагноза

Диагнозата на разширени вени включва задълбочен общ физическа преглед от лекар, включва  изследване на: фамилна предразположеност към разширени вени, продължителност и наличие на някои симптоми, пол, тегло, както и наличние на други заболявания.

Лечение на Разширени вени

Съществуват различни лечения за различните видове разширени вени. Процедурите се предлагат въз основа на големината на разширените вени, наличието на симптоми, както и разположението на вените. Накратко лечение включва:

     * чорапи за компресия
     * докато се седи или спи, краката да бъдат поставени на високо
     * склеротерапия (инжектиране на течност във вената)
     * лазерна терапия
     * операция (премахване на разширени вени)

Билки при разширени вени: