туберколоза, туберкулоза, симптоми на туберкулоза, лечение Туберкулоза, признаци ТуберкулозаКакво представлява Туберкулозата?

Предпоставки за Туберкулоза

Как става заразяването с туберкулоза?

Рискови Фактори за Туберкулоза

Симптоми при Туберкулоза

Лечение на Туберкулоза

Билки при Туберкулоза

Какво представляваТуберкулозата?

Туберкулозата е инфекциозно заболяване причината е в бактерията, наречена Mycobacterium tuberculosi. Туберкулозата може да се развие във всички органи и системи на човешкия организъм, но най-често се локализира в дихателната система.


Още по темата Момкова сълзаИзсипливчеТуберколоза при Деца Туберкулозните бактерии са изключително устойчиви във външната среда. Те се запазват дълго в храчките, отделяни от болен човек. При стайна температура остават жизнеспособни от 2 до 10 месеца в зависимост от хигиенното състояние и осветеността на помещението, като в тъмни и непроветриви помещения туберкулозните бактерии могат да издържат до 3 г. Те са силно чувствителни към слънчевата светлина - при пряко действие тя ги унищожава за 5 -10 минути.

Предпоставки за Туберкулоза

Туберкулозните бактерии се срещат във всеки от нас, но не всеки се заразява и не всеки инфектиран се разболява от туберкулоза. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма. Повече от хората, които се заразяват с туберкулоза, остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият туберкулоза. За около 10% от хората, заразени с туберкулоза, се счита, че на даден етап от живота им ще развият заболяването. Само хората с активна и нелекувана туберкулоза могат да заразяват околните.

Как става заразяването с туберкулоза?

Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох), който се отличава със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване.

Източници на зараза могат да бъдатболните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.

От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенетоq, т. е. всичко което срива защитата на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и др.

Рискови Фактори за Туберкулоза

 • Пушене и злоупотреба с алкохол

 • Прекарани инфекции като: морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния.

 • Непълноценно хранене

 • Заболявания на белите дробове като:хроничен бронхит, силикоза, бронхоектазии.

 • Диабет, язвена болест на стомаха, психични заболявания; алергични състояния

 • Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата

 • Непосредствен контакт с болен от туберкулоза

 • Носителство на вируса на СПИН

Симптоми при Туберкулоза:

 

 • Кашлица, която може да продължи седмици, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестния процес кашлицата се засилва и става влажна;
   
 • Храчене  – болните отделят храчки главно сутрин, понякога примесени с кръв;
   
 • Повишена температура  – болните имат повишена температура за продължителен период от време (дори с месеци). Възможно е заболяването да протече и без повишена температура;
   
 • Изпотяване  – то е обилно, особено нощно време;
   
 • Болки в гръдния кош  – те се срещат при повечето болни между плешките, в раменните и страничните области на гръдния кош, като се засилват при дишане и кашлица;
   
 • Безапетитие  – то води до намаляване на телесното тегло;
   
 • Задух  – този признак е характерен за напредналите стадии на болестта; Отпадналост и безсилие  – тези симптоми продължават дълго време.

Лечение на Туберкулоза

Лечението на туберкулоза комбинация от лекарства, които убиват бактерията причинител. Ако хората, развили активна туберкулоза, не се лекуват, тя може да доведе до смъртта на приблизително двама от всеки трима засегнати. Когато се прилага лечение обаче, смъртността при туберкулозата се свежда до под 5%.От изключително значение за успеха на лечението е придържането към лекарствения режим. Пациенти, които не приемат редовно медикаментите си, са изправени пред повишен риск. Една от най-честите причини пациентите да влошат придържането към лекарствения режим, е отшумяването на симптомите на туберкулоза няколко седмици след началото на лечението. Много от хората, почувствали се добре, спират лечението което е напълно погрешно.

Билки при туберкулоза:

 


 • Изсипливче - В българската народна медицина се употребява при туберкулоза.