При състояние на пред диабет нивото на кръвната захар е над нормалните за нея стойности, но все пак не толкова висока, че да ви бъде поставена диагноза диабет.

Трябва да знаете обаче, че преддиабетът не е съвсем безобидно състояние. Той е началото на диабета и всички усложнения на болестта още по-вероятни за вас. Преддиабетът е рисков фактор, който може да застраши вашето здравословно състояние в покъсен етап от живота ви. Затова не чакайте, докато състоянието ви се влоши, а действайте веднага, за да се справите със заболяването, преди то да е станало по-сериозно и опасно за вас.Диабет Фокусирайте вниманието си върху промените, които трябва да направите по отношение на своя начин на живот. За да се справите успешно с преддиабета, първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е напълно да промените навиците си. Ето няколко препоръчителни стъпки, които трябва да предприемете, за да си помогнете сами:

Ангажирайте се с 30-60-минутни фитнес упражнения, поне 5 дни в седмицата.

Подложете се на нискомаслена, богата на фибри диета.

За да нормализирате високото си кръвно налягане, намалете консумацията на сол и алкохол.

Взимайте аспирин, освен ако ви е забранено по медицински причини (за начало консултирайте се с вашия лекуващ лекар).

Свалете кръвното си налягане и нивото на холестерола до границите, препоръчителни за диабетно болните пациенти.

Взимайте лекарства само тогава, когато това е необходимо.

Ако промяната в начина ви на живот не е достатъчна, за да намалите риска от диабет и сърдечно заболяване, тогава приемът на медикаменти по лекарско предписание според вашите специфични нужди може да ви помогне. Все пак не разчитайте единствено на лекарствата и лекарствените препарати, а продължете здравословния начин на живот.

Следете редовно показателите си!

Нивото на кръвната захар като база за сравнение е относително условен показател. Ако кръвната ви захар превишава нормално допустимите стойности, това е индикатор, че е време да предприемете по-сериозни действия, за да подобрите здравословното си състояние, с цел да избегнете превръщането на преддиабета в диабет .