Коремен тиф            

Какво е коремен тиф ? 

Коремният тиф е болест, свързвана с треска, причинена от салмонелните бактерии. Бактерията съществува във водата или в човешки преносители, които разпросраняват болестта на други хора в околността.

коремен тиф

 

Честотата на случеи на заразени с  коремен тиф в САЩ драстично се е увеличила в началото на 1900 година, когато се регистрирани десетки хиляди хора, заболели с тази инфекция. Днес се регистрират по-малко от 400 случаи годишно в пределите на САЩ, повечето от които са пациенти, наскоро завърнали се от Мексико или Южна Америка. Това подобрение е резултат от по-добрата хигиена, потдържана  в районите. Индия, Пакистан  и Египет са познати като най-рискови области за развитие на болестта. В световен мащаб, от коремен тиф страдат повече от 21 милиона души ежегодно, като около 200 000 от тях губят живота си в борбата.

Начин на заразяване :

Коремния тиф може да бъде предаден, чрез поглъщане на заразена храна или вода. Хора, носещи болестта,  могат да заразят заобикалящата ги вода чрез изпражненията си, които са силно наситени с бактерията. Бактерията може да издържи 4 седмици във вода.

Около 3% - 5% от хората стават преносители след прекарване на острото заболяване.Други изкарват много леко заболяването, без никакви забележими симптоми.Точно тези хора могат да се превърнат в дългосрочни преносители.

Как се диагностицира корем тиф ?

След поглъщането на заразена вода или храна, бактерията Салмонела нахлува в тънките черва и временно навлиза в кръвообращанието. Тя се пренася от белите кръвни телца до черния дроб, далака и костния мозък, където се размножават и навлизат повтрорно в кръвния поток. Хората получават симптоми, които включват и  треска. В този момент, бактерията нахлува в жлъчния мехур, жлъчната система и лимфната тъкан на червата, където се размножава. Бактерията, преминала в стомашно чревния тракт може да бъде диагностицирана чрез изследване на изпражненията. Ако резултата от теста не е ясен,  се взимат кръвни проби,  за да се стигне до диагнозата.

Симптоматика :

Инкубационният период е около 1 или 2 сдмици, като продължителността на болестта е около 3 до 4 седмици.

Симптомите включват :

-          Слаб апетит

-          Главоболие

-          Болки и дискомфорт

-          Треска и висока температура

-          Отпадналост

-          Диария

Високата температура може да се потдържа постоянно, силни болки и проблем с гърдите също са често срещани симптоми.Подобрението се проявява между 3-та или 4-та седмица, при пациенти без усложнения.Около 10% от хората получават повторни симптоми след затишието в първата или втора седмица след като са се почувствали по-добре.Рецидивите са най-често срещани при пациенти лекувани с  антибиотици.

Лечение :

Коремният тиф се лекува с антибиотици, които убиват бактерията Салмонела. В миналото, преди да започне да се прилага антибиотичното лечение, 20 % от заболелите губели живота си в борбата. Смъртта настъпвала от силни инфекции, пневмония, кръвоизлив в червата или перфорация на червата. С антибиотичнота лечение, смъртносста намаляла до 1-2 %. С помощта на точна антибиотична терапия, най-често подобренията се усещат до ден или два след приема, а до пълното възстановяване се стига до седмица или десет дена от началото на приема.

Няколко антибиотика действат ефективно в борбата с коремен тиф. Хлорамфеникол е най-често срещания избор за медикаментозно лечение от лекарите от много години. Заради често проявяващите се серизони странични ефекти, хлодамфеникола е заменен от други ефективни антибиотици. Изборът на медикамените се прави на база установяване на региона в който инфекцията се е проявила,защото в някой части бактерията  е придобила резистенция към някой антибиотици.

Хората , чиято болест се превърне в хронично заболяване ( около 3% до 5% от инфектираните) , могат да бъдат лекувани с продължително антибиотично лечение. Често премахването на жлъчния мехур е най-ефикасното лечение.

За пътуващите до зони с високо-рисков фактор се препоръчва предварителна ваксинация.

Най- важното, което трябва да знаем за коремния тиф :

-    Коремния тиф се причинява от бактерията Салмонела.

-    Бактерията се пренася от поглъщане на заразена вода или храна.

-     Заразата се диагностицира когато достигне до стомашно-чревният тракт, чрез изследване на изпражненията.

-    Коремния тиф се лекува с антибиотици

-    Коремния тиф причинява липса на апетит, главоболие, температура, изтощение и ескалиращи болки

-  Средно около 3% до 5% от пациентите стават преносители след прекарване на болестта