отслабване, куркум, свещен прах, антиоксидантКуркуминът е основният полифенол в индийската подправка куркума. Наричана в Индия „свещен прах”, куркумата се използва от вековеза лечение на рани, инфекции и други здравословни проблеми.  През последните години се увеличава броя на изследванията на основната съставка на куркумата куркуминът, който показва впечатляваща палитра от антиоксидантни, противоракови, антибактериални и много други свойства.

Към всичките му предимства можем да добавим ползите, които носи при проблеми с теглото. Научни изследвания установяват, че куркуминът намалява образуването на мастна тъкън, като потиска кръвоносните съдове, необходими за формирането й. Куркуминът демонстрира изключителния си потенциал да предотвратява затлъстяването и свързаните с него метаболитни проблеми.

Ползите от куркумата стигат и по-далеч от проблемите с теглото. Куркумата оказва въздействие на повече от 700 гена.

„Ако трябваше да избера една единствена билка, която да посрещне всички хранителни и здравни нужди, без много колебание бих избрал индийската подправка куркума. Тя може да помогне при почти всяко лечение, което не е по силите на никоя друга билка.”, заявява д-р Дейвид Фроли, основател и директор на Американския институт по ведически изследвания в Санта Фе, Ню Мексико.

Според друго скорошно изследване куркуминът успява да „дисциплинира” клетките и да възстанови правилното им функциониране. Това свойство на куркумата не само засилва клетъчната устойчивост на инфекции, но също има превантивно противораково действие.

Освен на клетъчно ниво, подсилващият ефект на куркумина се простира върху тялото като цяло:

- Подобрява храносмилането;

- Подпомага функцията на черния дроб и детоксикацията;

- Пречиства кръвта;

- Помощно средство е при артрит и Алцхаймер;

- Има силно противовъзпалително действие.

Куркумата, разбира се, не би могла да бъде единствена стратегия за отслабване при наднормено тегло или затлъстяване, но е чудесна спомагателна добавка към цялостната програма за сваляне на излишните килограми. Можете да се възползвате от благотворното й действие върху здравето, като добавяте куркума на прах към ястията. Все пак при загряването до високи температури куркумата губи част от качествата си. Ако вкусът на куркумата не ви допада или просто искате да извлечете максимална полза от нея, можете да я приемате под формата на хранителна добавка.