Кръвна захарВисоката кръвна захар може да доведе до редица здравословни проблеми. Най-вече може да предизвика диабет, особено при хора, които са генетично предразположени към това. Разбира се можем да предотвратим всичко това с правилната храна и най-вече с периодично изследване на нивото на кръвната захар.

Внимавайте с какво се храните. Храната е от особено значение за регулирането на кръвната захар. Всичко се върти около един хормон наречен инсулин. Инсулинът е като ключ. Той отваря вратите към клетките на организма, така храната, която се яде се разделя на глюкоза, която дава енергия на клетките. Крайният резултат е или прекалено високо ниво на кръвната захар или прекалено ниско – хипогликемия и хипергликемия.

Във въглехидратните хранителни групи, тези, които повишават кръвната захар, са нишесте (зърна), плодове и млечни продукти. Важно е да не се ядат няколко такива храни на веднъж, а да ги разпределите за през целият ден. Това ще спомогне на кръвната захар да има едно стабилно ниво, а не да има натоварване с въглехидрати наведнъж, които бързо ще повишат кръвната захар.Захар като сладки, бонбони и други десерти е най-добре да се избягват. Те най-бързо оказват влияние върху кръвната захар, и са контра - продуктивни при диета. Много производители правят диабетни версии на десерти, които са без захар. Дори и така, тези храни могат да съдържат подсладители, които могат да повишат кръвната захар. Те трябва да се използва умерено.

нивото на кръвната захарИзползвайте канела. Канелата се използва също за стимулиране на кръвообращението. Тя доказано понижава нивото на кръвна захар и затова се препоръчва като добавка към диетата на диабетици. Резултатите от авторитетно проучване, публикувани в изданието Diabetes Care, показва, че при хората, приемали по 1 лъжица канела дневно, след 40 дни тяхната кръвна захар спада средно с 29%, а триглицеридите - с 30%.

Консумирайте повече вода. Газираните напитки и соковете могат драстично да покачат нивото на кръвната ви захар, освен това съдържат много оцветители, които не са полезни, а дори напротив.Опитайте се да пиете най-малко 6-8 чаши вода на ден, за да си гарантирате хидратацията на организма, а от там и нормалното ниво на кръвната захар.