Три стъпки към имунитетаСолите на д-р Шуслер помагат на организма сам да се справи с вирусите и бактериите

ВЕСЕЛИНА МОНЧЕВА

Идва сезонът на вирусите. Преди атаката на грипа ни връхлитат неговите братовчеди - стотици вируси, които причиняват подобни заболявания. Имунната система се нуждае от подкрепа, особено при тези хора, които обикновено боледуват по-често и по-тежко.

„Имунитетът е важен за всички, защото и деца, и възрастни са еднакво уязвими.

При малчуганите проблемът идва оттам, че имунната им система е сравнително незряла, клетките се развиват и търпят промени. Те постепенно се „запознават” с различни вируси и бактерии. За всички нас обаче факторите, които рушат имунитета, стават все повече - нередовно и неправилно хранене, стрес, липса на достатъчно движение. Това е напълно достатъчно, за да станем лесно уязвими”, обяснява педиатърът д-р Албена Хлебарова.

Профилактичната програма, която тя предлага, е с хомеопатична комбинация от няколко соли. Те са разработени преди столетие от немския учен д-р Шуслер и подпомагат организма сам да се справи с вирусите и бактериите. Отскоро се предлагат и по аптеките у нас.


Още по темата Кога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПрахчетата срещу грип смъртоносниНаши учени търсят универсален лек срещу грипаПтичи грипОбикновено изтравниче „Когато организмът боледува, всички клетки сякаш се парализират. Тогава им е нужен страшно много кислород. А ако тъканите ни са наситени с кислород, те ще се справят много бързо. Защото кислородът е енергия за целия организъм. А той се носи от желязото. Не случайно като се разболеем, ставаме бледи, апатични, отпуснати. уморяваме се лесно. Това се случва заради кислородния глад на тъканите. Тук на помощ може да дойде ферум фосфорикум – или железният фосфат, шуслерова сол №3. Вземат се по 2 таблетки сутрин. Нейната цел е да подпомогне организма да усвои желязото от храната”, обяснява д-р Хлебарова.

Богати на този микроелемент са спанак, леща, тиквени семки, бирена мая, пилешко месо. При термична обработка и от съвременната химия пилешкото месо не носи особена полза. А когато сме болни, е по-добре да ядем повече сурови зеленчуци, ако възрастта и здравето, разбира се, позволяват това. Естествените ензими вкарват готовия кислород, соли и микроелементи в организма. Затова особено по време на боледуване трябва да ядем повече необработена, жива храна.

В помощ на организма е и магнезиевият сулфат.

Магнезият е солта, която се съдържа в мускулите

„По време на боледуване много хора се оплакват, че ставите ги въртят, а мускулите ги болят и са напрегнати като след усилена физическа работа. Получават и болезнени крампи. Те са резултат от задръстването на организма с отрови и от недостига на магнезий. Мускулните болки при грип също се дължат на липсата на магнезий. И приемайки магнезиев сулфат - две таблетки шуслерова сол №7, ние наваксваме този недоимък. Тя се пие като гореща напитка. Доказано е, че разтворена в топла вода тя елиминира крампите и ликвидира застойните процеси в мускули и сухожилия. Солта помага дори при тикове на лицето, крампи на крака при спортисти и при спазми в стомаха. „Горещата сол” облекчава тези състояния”, обяснява д-р Хлебарова.

За да се изчисти черният дроб и да се облекчи работата му, вечер могат да се вземат две таблетки калиев сулфат - шуслерова сол №6. Тя подпомага и изчистването на всички лигавици. По време на боледуване голяма част токсините се складират в черния дроб, който „работи” като пречиствателна станция. Големият поток от вените минава през него, той чисти кръвта и едва тогава тя отива по артериите.

Дробът е универсален „чистач”, но ако е задръстен от токсини, ще се справя по-бавно.

„Организмът има огромни компенсаторни възможности, но и ние активно му пречим – натоварваме го излишно с лекарства, алкохол, мазни храни. С калиевия сулфат му помагаме да се „самопочисти”. Така на практика с тази проста програма ние се грижим за всички етапи на оздравителния процес.

Подобна профилактика може да започне отсега и да продължи до края на грипния сезон”, съветва д-р Хлебарова.

Таблетките могат да се смучат – те са сладникави и приятни на вкус. Могат и да се стрият и да се добавят като прахче на езика, защото така солта се усвоява по-лесно. Ако детето обаче не желае да ги пие, може да се разтворят във вода и да се пият преди ядене. Добре е устата да е чиста, както при всички хомеопатични лекарства. Солите могат да се комбинират с всяка храна.

***

ИСТОРИЯ

УЧЕНИЯТ ГИ НОМЕРИРА ОТ 1 ДО 12 

Д-р Вилхелм Шуслер е лекар  хомеопат и изследовател във времената, когато хората са се лекували с пиявици и с пускане на кръв. В желанието си да създаде безвредно лечение той започва да изследва пепел от кремирани трупове и открива, че във всяка човешка тъкан и във всеки орган има една или няколко основни минерални соли. Например в мускулната тъкан има основно магнезиев фосфат, в костите и нервите - калиев фосфат, в слюнката – калиев сулфат и хлорид. При дисбаланс на съответната минерална сол тъканите и органите, за които тя е необходима, страдат.

Лекарят открива и описва солите, важни за различните органи и тъкани, а за улеснение на пациентите ги номерира от 1 до 12. Оттам тръгва и идеята, че нарушенията в една или друга тъкан може да се лекуват с хомеопатични разреждания на тези соли. Те помагат за укрепване на имунната система. Особено са подходящи за този сезон, защото с тях можем да направим програма за профилактика и да балансираме организма така, че  сам да се справи с всички бактерии, вируси, токсини и каквито и да е външни агресори.

***

Не са хранителна добавка

Солите на д-р Шуслер не са хранителна добавка, с която обикновено попълваме липсващите  белтъчини, въглехидрати, витамини или микроелементи. Те балансират всяка клетка.

„Може да ядем много продукти, съдържащи калций. Ако обаче клетката не „работи” правилно, тя не може да го усвои. Тук на помощ идват шуслеровите соли. Те „отварят” каналчетата на клетката и й помагат да си върне нормалните функции - сама да си „вземе” и да почне да усвоява това, от което има нужда”, обяснява д-р Хлебарова.

И понеже в мускулите ни трябва магнезий, усвояваме повече магнезий от храната.

„Може да пием железни препарати и в същото време да имаме силна анемия. Това е така, защото клетката не може да „вземе” от храната желязо. Ако обаче го добавим с шуслеровата сол, организмът почва да черпи и си взема нужното. Няма външна добавка – нищо чуждо, а само соли и минерали, които съществуват в тялото”, обяснява д-р Хлебарова.

Солта е в такова хомеопатично разреждане, че може да мине през клетъчната мембрана. Всички тези 11 соли, които Шуслер открива, естествено присъстват в клетките. Той обаче ги прави в хомеопатично разреждане така, че да не затрудняват организма да ги усвои. 

в. Монитор