деца лекарства, лекарства, астма деца, диабет децаПредполага се, че детската и тийнейджърската възраст са времето, когато хората трябва да са най-здрави и свободни от бремето на хроничните заболявания. За съжаление в така наречения „цивилизован свят” и тяхното здраве страда от повсеместния неприродосъобразен начин и среда на живот, а също и от неблагоприятни социо-икономически фактори.

Една от най-тревожните тенденции е, че децата често биват подложени на медикаментозно третиране, дори при състояния, които могат да се преодолеят (или поне смекчат) с коригиране на хранителните и двигателните им навиции някои доказали ефективността си алтернативни лечебни методи. Освен това днес много области на изследването като епигенетиката и нутригенетиката разкриват огромното значение на външните фактори (хранене, излагане на токсини, емоции, движение) за начина, по който ще се проявят различните наследствени предразположения. Става ясно, че много от генетичните обременености всъщност могат да бъдат „приспани” с правилните ежедневни избори.

Някои от най-често изписваните лекарства за деца и тийнейджъри са тези за:

 • Астма
 • Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието
 • Диабет
 • Статините

В общия случай приемът на тези медикаменти подобрява състоянието на болните, но не променя естествения ход на заболяването и подобрението е временно. Освен това тези лекарства:

 • Са твърде мощни (Риталинът е по-силен от кокаина) и продължителната им употреба води до дългосрочни промени в детския мозък
   
 • Имат сериозни странични ефекти, за които дори няма достатъчно изследвания в дългосрочен план
   
 • Повечето от тези здравословни проблеми при децата и юношите са пряко свързани с фактори като токсини в околната среда и нерационално хранене

Когато детето страда от синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, астма или други патологични състояния, е важно да се потърсят причините за възникването на болестта. Много от специалистите, които освен конвенционалното си медицинско образование имат и допълнителна специалност в холистичната медицина, съветват първо да се опитат по-простите и естествени методи за подобряване на състоянието на детето, преди да се пристъпи към лекарствата. Вече има достатъчно научни сведения и изследвания, които са доказали ефективността на хомеопатията, нутрициологията, акупунктурата и други алтернативни терапии при повечето от съвременните цивилизационни заболявания.

В България вече има достатъчно добре подготвени специалисти с холистична насоченост. Те дават един по-цялостен и ясен поглед върху хроничните заболявания, както и по-щадящи здравето лечебни методи, ориентирани към премахването на причините за възникването на проблема. Добре е също и родителите да проявят инициатива в самообразоването си по съответните здравни въпроси, за да могат да участват във вземането на решенията, свързани със здравето децата им.

Преди да започнете лечение с медикаменти, специалистите съветват  да се въведат няколко промени в дневния режим на детето:

 

 • Увеличете приема на животински омега-3 мастни киселини
   
 • Прекарвайте с него повече време сред природата (на слънце) и му осигурявайте достатъчно движение
   
 • Балансирайте съотношението на растителната омега-3 и омега-6 (обикновено диспропорцията е в прекаления прием на омега-6 за сметка на омега-3)
   
 • Избягвайте преработените храни, особено тези, които съдържат изкуствени оцветители, овкусители и консерванти
   
 • Заменете безалкохолните напитки и сокове и пастьоризираното мляко с вода
   
 • Намалете или най-добре елиминирайте захарните продукти от менюто на детето
   
 • Избягвайте вманиячаването по отношение на хигиената. Излагането на обикновените бактерии и вируси в детската възраст стимулира имунитета и предотвратява развитието на астма и други алергии.