Десет мита за бременносттаСписание "Тайм" помоли три калифорнийски АГ специалистки, които написаха популярен гид за майчинството, да разсеят десетте най-чести заблуди относно бременността. Ето отговорите на Ивон Бон, Алисън Хил и Алейн Парк.

Мит номер 1 - Не трябва да се пътува със самолет през първото и последното тримесечие на бременността. Може да се пътува по всяко време, но понякога някои посредствени авиокомпании могат да ви откажат билет в напреднала бременност, да не би да родите във въздуха.

Мит номер 2 - Бременната жена не трябва да милва котки. Единственото нещо, което не трябва да прави бременната с котките, е да сменя тоалетните им, поради риск от токсоплазмоза.

Мит номер 3 - Бременната жена не трябва да влиза в контакт с излъскани с парафин мебели. Абсолютна заблуда, могат спокойно да го правят, без никакъв риск.

Мит номер 4 - Бременната жена не трябва да прави секс, да повдига ръцете си над главата, да пипа пръстите на краката си. Заблуда, освен ако личният ви лекар не ви е предписал подобна забрана поради други медицински причини.

Мит номер 5 - Бременната жена не трябва да се къпе в прекалено топли вани. Този мит е верен, когато става дума за сауни и джакузи с температури над 38,9 градуса.

Мит номер 6 - Бременната жена трябва да спи на лявата си страна. Могат да спят както пожелаят, стига позата да им е удобна.

Мит номер 7 - Бременната жена трябва да се храни за двама. Не е точно така, защото са й необходими не повече от 300 калории на ден за плода.

Мит номер 8 - Бременната жена не трябва да яде суши. Заблуда. Суровата риба, както и суровото месо, могат да имат паразити или бактерии, но подобни случаи са изключително редки (40 годишно в САЩ). Така че суши може да се консумира без особени притеснения.

Мит номер 9 - Бременната жена не трябва да пие кафе. Заблуда, стига консумацията да е в разумни норми - една чашка на ден няма да навреди на плода.

Мит номер 10 - Когато бременните се разхождат повече, раждането става по-бързо. Заблуда, ходенето може да ви накара да се чувствате по-свежи, но няма пряко отношение към раждането.