Последните години все по-често се говори за проблемите, свързани с недостиг на витамин Д в организма. Много изследвания свързват дефицита на витамин Д с повишен риск от развитието на рак на гърдата, рак на дебелото черво, диабет, псориазис, остеопороза, депресия, втвърдяване на артериите, сърдечно-съдови заболявания, отслабен имунитет и много други.

Проблемът добива още по-сериозно измерение, тъй като се оказва, че жени, които по време на бременността си са имали понижени нива на витамин Д, излагат децата си на значително по-голям риск от по-късната поява на астма или множествена склероза например.

Витамин Д има две основни форми, необходими на човешкия организъм – витамин Д3 (холекалциферол), който се синтезира в кожата при излагането на слънчевите УВ лъчи. Витамин Д2 (ергокалциферол), който се набавя чрез храната или като хранителна добавка. Богати на Д2 храни са яйчният жълтък, рибата, рибеното масло и млякото.

Специалистите съветват да не се разчита само на храната и суплементите като единствен източник на витамин Д, тъй като произведеният в тялото под въздействието на слънчевите лъчи Д3 е незаменим. Именно фактът, че днес по-голямата част от деня си хората прекарват на закрито, е свързана с зачестяването на случаите на дефицит на витамин Д.

Изследване, проведено върху 2000 бременни жени в Шотландия и техните деца в период до 5 години след ражането им, проследява взаимозависимостта между развитието на астма при децата и нивата на витамин Д при майките.

Оказва се, че лошата диета и недостигът на витамин Д сред бременните са решаващите фактори за това дали децата ще развият астма или не – независимо от присъствието на други навици на майките като пушенето, приема на витамин Е, цинк, калций или на витамин Д като хранителна добавка от самите деца.

Умереното излагане на слънце без слънцезащитен крем по време на бременността е една от особено важните предпоставки за доброто здраве на детето. Ако не съществува възможност за ежедневно прекарване на част от деня на слънце (поне 15-20 минути), можете като частична компенсация да приемате хранителна добавка с витамин Д3. Задължителна е и консултацията с лекар, който да определи подходящите дози.