Дилянка (Валериана) - Действие и приложение:

Корените на дилянката (валериана) действат успокоително при безсъние, като имат умерен сънотворен ефект. Растението се използва при нервна възбуда, нервна и психическа преумора, неврози, неврастения, нервно сърцебиене. Прилагат се за лечение на епилепсия в съчетание с други билки. Дилянката има така наречения уравновесяващ ефект – при възбудено състояние на нервната система, билката засилва задръжните процеси в главния мозък, а при умора помага да се мобилизира нервната система. Билката има успокояващо действие върху централната нервна система. Екстракти и отвари от билката премахват сърдечни спазми, понижават кръвното налягане, нормализират сърдечният ритъм.

Дилянка (валериана)

Дилянката се прилага при неврози, болезнена менструация, епилепсия, виене на свят в критическата възраст, гуша и др. Дилянката подтиска възбудимостта на централната нервна система, засилва действието на сънотворните средства, намалява гърчовите пристъпи. Билката отслабва спазмите на гладката мускулатура и регулира дейността на сърцето. Използва се като помощно средство при Базедова болест, при климактерични нервни нарушения, мигрена, истерия. Също така се употребява в начален стадии на хипертонична болест, при спазми на стомашно – чрезния тракт, на жлъчните пътища и др. Успокоява остра възбуда в резултат на психически травми. Помага при хронично нарушение на коронарното кръвообръщение, хипертония първа степен, успокоява пулса.

От корените на билката се правят готови фармацевтични препарати като тинктури, таблетки, гъст екстракт, които се назначават само от лекар.

Дилянка (Валериана) - Описание:


Още по темата СтресСиндром на АйзенменгерМенопаузаБезсъниеСърдечна неврозаМелатонин - естественият хормон на съня. Melatonin Дилянкатa (Valeriana offcinalis) e многогодишно тревисто растение от семейство Двусемеделни. Стъблото му е право, надлъжно набраздено, цилиндрично и достига до височина 1,5-2 м. Листата му са сложни, перести  с 3 до 26 двойки линейно – ланцетни листчета. Горните - са приседнали върху стъблото,без дръжка; средните- са с къса дръжка, а най- долните - с дълга дръжки. Листата са бледорозови и са събрани в щитовидни полусенници. Плодът наподобява яйцевидно орехче, светлокафяв на цвят с хвърчилка. Коренището е дебело и късо, отвътре е кухо и вертикално. От основата му излизат многобройни снопчести и надебелени коренчета. Цветовете на Дилянката са бели и лилави и са събрани в метлисти, щитовидни съцветия. Венчето е бяло, по-рядко розово, тръбесто и фуниевидно с 5 разперени дяла. Тичинките са 3. Периодът на цъфтеж е в началото на пролетта, до средата на лятото /май- август/.

Дилянка (Валериана) - Използвани части:

Използват се корените на растението.

Дилянка (Валериана) - Начин на приложение:

Билката се прилага под форма на запарка: 2 чаени лъжички корени се заливат с 200-300 мл вряща вода. Остава се да киснат около един час. След което запарката се прецежда и отварата се приема по 200мл, 2-3 пъти дневно. При продължителна употреба на билката могат да се причинят храносмилателни смущения. Трябва да се приема през интервал от време, правят се почивки за 3-4 дни. Запарката се използва за лечение на неврози от общ характер- мигрена, безсъние, епилепсия, истерия. Приготвя се чай от билката : една чаена лъжица от дрогата се залива с половин литър вряла вода. Пие се 1/3 – 1/2 чаша 3 пъти дневно, след ядене. Чаят помага при повишена нервна възбуда и безсъние.

От корените на билката се приготвя студен извлек- две чаени лъжици ситно нарязана билка  се залива с 250-300 мл вода. Оставя се да кисне 24 часа. Приема се по 1 супена лъжичка 4 пъти дневно. Извлекът е силно сънотворно средство.

Билката трябва да се приема по начин и в количества, предписани от лекар!!!

Дилянка (Валериана) - Лечебни съставки:

Растението съдържа изовалерианова киселина, борнеол, камфен, лимонен и други. Съдържа около 0,1 до 2% етерично масло с главна съставка борнилизовалерианат, на който се дължи специфичната му миризма. Най-голямо значение за седативното действие на растението имат съдържащите се в нея - монотерпенови алкалоиди валерианин, актинидин и тъй наречените валепотриати / те са триестерни производни на иридоидите/. Тези вещества се разлагат при продължително варене.

Дилянка (Валериана) - Къде се среща?

Дилянката расте по сенчести влажни места из гори и храсталаци в цялата страна до 1500 м. надморска височина.