Джинджифил - Действие и приложение:

Джинджифилът е естествен антиоксидант и антисептик. Действа благотворно при рак на яйчниците. Намалява риска от рак на дебелото черво. Действа срещу сутришно гадене, при бременни. Намалява и гаденето по време на пътуване. Джинджифилът се използва като естествено средство срещу киселини – под формата на чай. Също така се използва като естествен лек за настинки и грип. Успокоява кашлицата. Облекчава менструалните болки. Растението се счита за афродизиак, има невероятно благотворно влияние върху целия организъм.

Джинджифил

Джинджифилът е антиеметик (действа срещу повръщане, гадене). Растението действа спазмолитично, антисептичен, антибактериално, антивирусно, противогъбично. Той е антитромботичен агент, аналгетик, успокоява кашлицате, стимулира кръвообращението, има газогоннои отхрачващо действие. Джинджифилът е хипотензивен, увеличава притока на кръв към дадено място (локално), стимулира изпотяването, отпуска периферните кръвоносни съдове. Джинджифилът спира повръщането, разрежда кръвта, повишава ниското кръвно налягане, намалява холестерола в кръвта и предпазва от рак при животните.

Джинджифилът стимулира съдодвигателните и дихателни центрове и понижаване на серумните и чернодробни холестеролни нива. Той е много ефективен в клиничното лечение на ревматизъм, остра бактериална дизентерия, малария и възпаление на тестисите. Джинджифилът е активен срещу организми като малария, кандида, стафилококи, салмулела и др. Джинджифилът  е ефективен при морска болест, облекчава следоперативното гадене. Той съдържа и много антиоксиданти, които също спират възпалението. Други компоненти намаляват производството на някои простагландини, като по този начин облекчават болката. Гингеролните веществата, които се съдържат в джинджифила, са полезни при лечение на висока температура и болка. Неговите етерични масла могат да бъдат естествени убийци на вирусите на грипа и настинките. Джинджифилът лекува болки при мигрена.

Джинджифил - Описание:


Още по темата Кандидоза. Кандида. Кандида АлбикансБяло течениеГастроентеритАртериална хипотония ( Arterial hypotension ) - Ниско кръвно наляганеПролетна умораУпотребата на антибиотиците Джнджифилът (Zingiber officinale) eмногогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови. Стъблото му е пълзящо. Листата му са без дръжки и обгръщат стъблото. На върха им са разположени цветовете, които са с виолетовокафяв или жълтозелен цвят. Размножава се чрез луковичките по коренището.

Джинджифил - Използвани части:

Използва се коренището на растението и етеричното масло, което се добавя от него. Коренището се измива, премахва се кората му и се суши в сушилня или на слъце. Изсушеното коренище има белезникавожълт цвят  с характерна миризма и вкус.

Джинджифил - Начин на употреба:

Джинджифилът се употребява под формата на отвара: 1 чаена лъжичка ситно нарязани корени се варят около 5 минути в половин литър вода. Отварата се прецежда, пие се по 1 чаша 4 пъти дневно преди ядене. Действа за лечението на кашлица.

За лечение на морска болест:  500 мг сух джинджифил на прах се приема половин до един час преди пътуването, а след това 500 мг на всеки 2-4 часа, ако е необходимо. За деца под 6г. се използва половината от дозата за възрастни.

За лечение на гадене, свързано с бременността, жените могат да приемат до 1 грам дневно, но трябва да използват джинджифила само за симптоматично облекчение на гаденето, а не постоянно. Джинджифилът може да се използва за гадене, свързано с анестезия или химиотерапия, но само под лекарско наблюдение.

Джинджифил - Лечебни съставки:

Джинджифила съдържа етерично масло (1-3%, включително борнеол и цитрал - зингиберен е 20-30%, мазини, нишесте, танини, смоли, горчиво-парливи съставки, феноли, алкалоид, слузно вещество, олеорезини (4-7.5%, включително гингерол, шогаоли) и др.

Джинджифил - Къде се среща?

Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия, от където е култивиран и разпространен в целия свят.