Мелатонин - един от най-мощните антиоксиданти

Какво е мелатонин?

 

мелатонин, базсъние, хормон на съня, антиоксидант
Организмът ни синтезиран по-голямо
количество мелатонин с настъпването
на нощта

Мелатонина е хормон произвеждан от епифизата - малка жлеза в мозъка - под диригентската палка на серотонина, който помага за регулирането на другите хормони и контролира “биологичния часовник” или т.нар. циркадни ритми на организма (редуване на състоянията на бодрост / сън, сезонни адаптации). Човешкият организъм синтезиран по-голямо количество мелатонин с настъпването на нощта и намалява с през деня. Именно мелатонинът е веществото, което отговаря за настъпване на нормалния сън.

Мелатонинът също помага за по-лесна адаптация на организма след пътуване на далечно разстояние, свързано със смяна на часовите зони и при отделянето женските хормони. Помага при определяне идването на менструацията, повтарянето и продължителността на месечния цикъл.
Още по темата Защо са опасни лекарствата "за нерви"Медитацията помага на сърцетоСънотворните могат трайно да увредят съня след 3 месецаСтресГлог

Силни таблетки с мелатонин и валериан, за възстановяване на съня

Много изследователи смятат, че равнището на мелатонин се свързва с процесите на стареене. Количеството мелатонин произвеждано от организма е най-високо през пубертета и с увеличението на възрастта постепенно започва да намалява. Това обяснява защо толкова възрасни хората страдат по-често от нарушения на съня.

Мелатининът забавя процесите на стареене, повишава имунната защита на организма, подобрява настроението и противодейства на стреса.

 

Мелатонин таблетки
Мелатининът забавя процесите на с
тареене, повишава имунната защита на
организма, подобрява настроението
и противодейства на стреса.

Мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка. В хода на еволюцията човекът е загубил способността си да произвежда някои от мощните антиоксиданти като бета каротин и витамин С в организма си. Запазили са се обаче други антиоксиданти (например мелатонин), които дезактивират свободните радикали и така образуват мощна отбранителна система срещу тях.

 

Каква е правилната дозировка на мелатонина?

 

мелатонин, базсъние, хормон на съня, антиоксидант
След 60-годишна възраст постепенно
можете да започнете заместително лечение
с мелатонин в дози между 0,5 и 1 мг дневно

Тя обикновено варира при всеки човек. При някои пациенти са достатъчни дори минималните 0,250 мг (250 микрограма), при други идеалната доза е от 70 мг. Както виждате, дозировката се мени в рамките на 300 пъти! Освен това не е необходимо да употребявате мелатонин преди 60-годишната си възраст с цел да се предпазите от стареене. След 60-годишна възраст постепенно можете да започнете заместително лечение с мелатонин в дози между 0,5 и 1 мг дневно. Приемайте таблетката половин до един час преди сън и бързо ще потънете в приятна дрямка. Ако след като се събудите се чувствате отпаднали, намалете дозата. Ако обаче сънят ви продължава да е нарушен, увеличете дозата на 5-10 мг. В случай че не сте доволни от лечението с мелатонин, го спрете постепенно, а не внезапно. Естествено за всичко това можете да се консултирате с вашия личен лекар.

Разбира се, мелатонинът не се препоръчва на мъже с депресивни настроения, с други психични заболявания, с автоимунни болести, алергии и левкемии. Не бива да се забравя, че мелатонинът се образува особено усилено през зимата. Ето защо през този период е възможно да се наложи намаляване на дозата. По никакъв повод мелатонинът не бива да се използва от бременни и майки-кърмачки, както и от жени , които имат желание да забременеят. Високите дози мелатонин нерядко имат контрацептивен ефект!

Свързани: Мелатонинът помага в борбата с депресията