Червена боровинка - Действие и приложение:

Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство. Действат изключително благотворно върху бъбреците и пикочните пътища. Не случайно и повечето билкови продукти за проблеми с пикочните пътища съдържат екстракти от червена боровинка

 

Червената боровинка е мощен антиоксидант - активността на витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали.

 

Установено е , че при някои хора редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.

Червена боровинка - Описание:

Червена боровинка, възпаление,  камъни в пикочните пътища, билка, билки

Вечнозелен малък полухраст, висок до 40 см, с изправено стъбло. Листата са елипсовидни, целокрайни, кожести, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени с тъмни точици. Цветовете са звънчевидни, бледорозови и са събрани в групи. Плодовете след узряване са червени сочни ягоди. Цъфти през първата половина на лятото.

Червена боровинка - Използвани части:

За лечебна цел се събират листата, които след изсушаване са овално елипсовидни. Събират се преди или по време на цъфтенето, като се отрязва с нож облистената надземна част, суши си, след което се отделят листата чрез изчукване. Да не се събират почервенели или почернели листа.

Червена боровинка - Начин на приложение:

Прилага се отвара от 3-4 чаени лъжички нарязани листа в 250 см3 вода. които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.

Червена боровинка - Лечебни съставки:


Още по темата ДифтерияЦистит - дигноза, симптоми, лечениеПростатит - възпаление на простатната жлезаФарингит. Възпалено гърлоИшиасЧервените боровинки са полезни за здраветоСъдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцитрин, хиперозид, изокверцитрин и др., урзолова, хлорогенова и кафена киселина, витамин С. Поради наличие на дъбилни вещества от катехинов тип листата на червената боровинка се понасят по-добре от тези на мечото грозде, но са с по-ниско съдържание на арбутин.

Червена боровинка - Къде се среща?

Расте по каменливи поляни и из иглолистните гори на Централна и Западна Стара планина, Родопите, Рила и Витоша.