Интересни факти за кожатаКожата е най-големият орган на нашето тяло. Тя може да ни подскаже за здравословни проблеми или да е изразител на нашето общо здраве. Прочетете седем интересни факта за нея.

1. Външният вид и текстура на кожата подсказват за цялостното ви здраве

Понякога промените върху кожата могат да сигнализират за промени в здравословното ви състояние като цяло. Хормоните, които щитовидната жлеза произвежда, са пряко отговорни за естествените мазнини, които предпазват кожата, както и косата, растежа на клетките и пигментацията на косата.

При едно от заболяванията, в което щитовидната жлеза свръхпродуцира своя хормон, епидермисът може да се сгъсти и омекне. При обратния случай (когато хормонът е произведен в малки количества) горният слой на кожата може да се изсуши много, а стъпалата на краката да станат по-дебели.

Друг симптом на нередности е, ако кожата около врата стане по-тъмна и тъканта й се измени. Това състояние се нарича акантоза нигриканс и често се свързва с диабет.

2. Всички хора имат един и същи пигмент, отговорен за цвета на кожата

Меланинът е оцветяващ пигмент, който присъства в кожата на всички хора, независимо от расата. Разликата в цвета между хората от различните раси и между тези от една и съща раса се крие в това колко от този пигмет се съдържа и е разпределен в кожата.

Всички раси имат един и същи брой меланоцити, които са клетките, произвеждащи и съхраняващи меланин. Но при хората с по-тъмна кожа се произвежда повече пигмент.

3. Кожата ни регенерира по-бавно с напредване на възрастта

Чудили ли сте се защо малките деца имат толкова меки и розови бузки? Докато кожата във всички други възрасти произвежда нови клетки, а старите се отделят от повърхността, при децата този процес се случва много по-често. При децата това се случва на всяка втора или трета седмица, което прави кожата им жизнена и блестяща. С напредване на възрастта този процес се забавя. Така повече мъртви клетки остават на повърхността, което придава на лицето дехидратиран вид.


Още по темата Липосукциите вече са демодеАко искате да имате чиста и неопетнена кожа7 неща, които не знаете за кожата си Слънчевата светлина забавя допълнително този процес, защото ултравиолетовата светлина намалява обмена на клетките. Вашият дерматолог може да ви препоръча дневни ексфоалиращи процедури или серуми с антиоксидиращо действие, които съдържат ретиноиди, витамини и пептиди, които помагат за обновяването на клетките.

4. Може да намалим стриите

Стриите могат да се получат от разлики в теглото при бременност, отслабване и надебелявяне и дори при израстване в тинейджърските години. Те могат да се появят навсякъде, но най-често се срещат по бедрата и корема. Те могат да се появят и след като ефектът на колагена и еластина отминат. В този случай те са червени и лилави (на по-светлата кожа), което се дължи на възпаление. Когато стриите са в тази фаза, може да ги третирате с крем, съдържащ ретиноиди. Той значително ще намали техния цялостен вид. Това се дължи на лекарството в крема, което помага за регенерирането на клетките. По-старите стрии могат да бъдат третирани с лазер, който ще заглади кожата. Важно е и къде точно са стриите.

5. Омазняването на кожата ни диктува какъв тип коса расте над нея

Връзката между косата и кожата е много близка. Мастните жлези излизат в космения фоликул, което помага за неговото овлажняване. Индивидуалната разлика при отделните жлези е причината за различните типове коса. При хората с по-големи мастни жлези се отделя повече мазнина и често косата им е тънка. При тези с по-малки мастни жлези се отделя по-малко мазнина и косата е по-гъста.

Кожата на лицето е мазна в средата, защото хората имат по-големи мастни жлези там. И обратно - тя е по-суха по краищата на лицето, защото там мастните клетки са по-малки. Именно това е причината дори мъже с много гъста брада да нямат окосмение по средата на лицето.

6. Старческите петна всъщност трябва да бъдат наричани „слънчеви петна”

Тези кафяви петна, които се появяват при възрастните хора, имат малко общо с възрастта. По-скоро те са резултат от многократното излагане на слънчевите лъчи, което е увредило кожата. Те се появяват заради натрупаните пигментни клетки в горния слой на кожата. За да предотвратите появата на петната, нанасяйте слънцезащитен крем всяка сутрин и на няколко часа, ако ще се излагате на пряка слънчева светлина. Минималният слънцезащитен фактор, който трябва да използвате, е 30. Винаги нанасяйте повече крем върху лицето.

7. Меланомите не винаги имат цвят

Понякога раковите образувания могат да се намерят под формата на петно или бенка по кожата. Те могат да бъдат във всеки възможен цвят, освен зелено. Ще ги различите от другите бенки по това, че изглеждат по-странно, растат, сърбят ви или просто превземат вниманието ви. В тези случаи трябва да посетите дерматолог. Винаги казвайте на лекаря си за нови петна или кожни нередности, които сте забелязали.

www.actualno.com