Цинк, Селен, Алфа-липоева киселина, Хиалуронова киселина, DMAEКои са нутриентите, които са необходими на кожата, за да бъде тя максимално здрава и сияйна? Според последни данни на Американската академия по дерматология (ААД) следните витамини, минерали, антиоксиданти и хранителни вещества подхранват кожата, независимо дали ги приемате с храната, с хранителни добавки или ги нанасяте директно на кожата си.

Кои хранителнителни вещества са необходими на кожата? - I - част.

Витамини, които са нужни на кожата

 
Селен - Учените вярват, че селенът има особено значение при превенцията на ракови образувания на кожата. Във форамата на хранителна добавка или крем предпазва от слъчевите лъчи. Ако прекарвате много време на слънце, селенът може да намали риска от изгаряне и съответно от рак на кожата. Най-добрите хранителни източници на селен са пълнозърнестите продукти, морската храна, чесънът и яйцата.
Още по темата Рибеното масло потиска болките, причинени от артритХапче спира побеляването на косатаХормоните – извор на младосттаАкнеТеснолист жиловлек
 
Цинк - Третият най-любим на кожата минерал е цинкът – особено важен, ако страдате от акне. Всъщност понякога акнето е просто симптом на недостиг на цинк. Приеман вътрешно или прилаган външно, цинкът прави освежава кожата, като регулира мастната секреция. Това негово свойство го прави незаменим при контрола над появата на акне и по-бързото изчистване на вече съществуващото такова. Естествени източници на цинк са стридите, нетлъстото месо и птичето месо.
 
Алфа-липоева киселина -  Мощен антиоксидант, стотици пъти по-силен дори от витамин С или Е. Особено изразен е ефектът й при стареещата кожа. Според експертите това, което я прави толкова специална, е способността на й да прониква както във вода, така и в мазнина, въздействайки по този начин на кожните клетки едновременно отвътре и отвън.
 
Подобно на витамин С и витамин Е, алфа-липоевата киселина неутрализира вредите, нанесени от свободните радикали. Според някои изследвания алфа-липоевата киселина може да поправи щетите, причинени на ДНК структурите на кожата, намалявайки риска от рак. Здравните експерти твърдят, че алфа-липоевата киселина увеличава полезното действие на други витамини при възстановяването на кожните клетки под въздействието на външни замърсявания. Можете да вземате алфа-липоева киселина под формата на хранителна добавка или крем, който я съдържа.
 
Цинк, Селен, Алфа-липоева киселина, Хиалуронова киселина, DMAEМед - Заедно с витамин С  и цинка медът спомага за формирането на еластин. Недостигът на мед е рядко явление. Външното приложение на богати на мед кремове, може да възстанови плътността и еластичността на кожата.
 
 
Някои от най-вълнуващите изследвания в областта на здравето на кожата отиват отвъд витамините и минералите, изучавайки и други нутриенти, които могат да имат забележителен ефект върху вашата кожа.
 
 
DMAE (dimethylaminoethanol) - Този мощен антиоксидант е един от най-безпощадните към свободните радикали агенти. DMAEстабилизира клетъчната мембрана, така че вредното влияние на външните агресори като слънцето и цигарения дим е ограничено. DMAE също предотвратява образуването на липофуксин – кафявият пигмент, който е виновник за появата на старчески петна. DMAE може да се приема вътрешно и да се прилага като съставка на кремове за лице.
 
Хиалуронова киселина - Произвеждана в тялото, хиалуроновата киселина се грижи за смазването на ставите, така че колената, лактите и пръстите да се движат свободно и лесно. Лекарите обаче са на мнение, че хиалуроновата киселина е важен фактор и за доброто състояние на клетките на кожата, действайки им като лепило, което ги държи заедно и по този начин прави кожата гладка и подмладена. Друго свойство на хиалуроновата киселина е, способността й да задържа вода в количество до 1000 пъти по-голямо от нейното собствено тегло, което означава много добре хидратирани клетки.
 
Някои от топ козметичните марки включват в кремовете си хиалуронова киселина. Експертите са на мнение, че хиалуроновата киселина е еднакво мощна и във формата на хранителна добавка, макар и все още да няма достатъчно научни сведения за това. хиалуроновата киселина не е налична в храната.
 
Цинк, Селен, Алфа-липоева киселина, Хиалуронова киселина, DMAEЕсенциални мастни киселини (essential fatty acids - EFAs) - Ако кожата ви е суха и склонна към възпаления, с неравен тен, то най-вероятно ви липсват есенциални мастни киселини – нутриенти, които са от съществено значение за продукцията на естествената мастна бариера на кожата. Без достатъчна консумация на ЕМК кожата започва да произвежда неприятна и дразнеща форма на мазнини и себум, която може да доведе до проблеми.
 
 
Решението на проблема е в балансирането на двете най-важни ЕМК- омега-3 и омега-6. Повечето хора получават изобилни количества омега-6 мастни киселини (от мазнините за готвене, птичите меса, зърнените храни и много други) за сметка на омега-3 мастните киселини, които обикновено са дефицитни в организма. Тях можете да се набавите от рибеното масло, сьомгата, сардините, скумрията, маслото от вечерна иглика, лененото семе и шафрановото масло.
 
Като цяло хранителните добавки могат да имат много положителен и осезаем ефект върху състоянието на кожата, но все пак балансираната диета има водещата роля при поддържането на здравето на кожата и общото благосъстояние на тялото като цяло. Важно за здравето на кожата е също да се пие достатъчно вода, да се третира внимателно и да се предпазва от слънчево изгаряне.