Кокосово масло за здраве и блясъкЗнаете ли, че три супени лъжици кокосово масло дневно могат да подобрят здравето и външния ви види дори да ви помогнат да изгорите излишните мазнини? А знаете ли, че някои топ модели и известни холивудски актриси като Миранда Кър и Гуинет Полтроу са заместили кремовете си за лице и лосионите си за тяло именно с кокосово масло, което освен всичко друго има и чудесни хидратиращи свойства?

Кокосовото масло безспорно е един от фонтаните на младостта. Кокосовото дърво (или Cocos nucifera)е част от семейството Арекаке (Arecaceae), което включва и известните плодове асай, фурмите и други костилкови плодове, разпространени в тропическите и субтропическите региони.

Много продукти и храни са добити от палмовото семейство. Всъщност исторически, палмите са били символ на живот, победа, мир, плодовитост и препитание. Кокосовата палма специално, често е наричана „дървото на живота“ в много култури, които разчитат на нея за прехраната си. Буквално всяка част от кокосовата палма се използва за нещо. На санскрит името й е kalpa vriksha, което означава „дървото, което осигурява всичко, необходимо за живот“.


Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРибеното масло потиска болките, причинени от артритДиабетно лекарство ще се включи в борбата със затлъстяванетоАртрозаВълча ябълка Ако погледнем страните, където кокосовото масло и мляко са основен елемент на храненето, ще видим, че тези, които не са включили западните храни в диетата си, са красиви, здрави и силни. Ако се разходите из Шри Ланка, където кокосовите продукти са част от ежедневното меню, ще забележите изключителната жизненост и здрав блясък на местното население. В шри Ланка смъртността вследствие на сърдечно-съдови заболявания е едва 1/1000 в сравнение с Америка, където те са причина са около 50% от всички смъртни случаи.

Други страни, в които разчитат основно на кокоса са много части на Индия, на Филипините и повечето острови в Тихия океан. Тези сред тях, които не ядат модерните западни храни (като например маргарина и растителните масла), а естествени природни храни и разчитат на кокосовото масло за омазняване, не боледуват от нито една от по-сериозните болести на западната цивилизация. Проблемите със сърцето, високият холестерол, хипертонията, затлъстяването, атеросклерозата, артрита и много други зеболявания буквално не съществуват за тях. Една от причините за това е именно широката употреба на кокосово масло.

Важно е да знаете обаче, че когато видите на етикета „хидрогенирано“ или „рафинирано кокосово масло“, става дума за обикновено хидрогенирано растително масло, което е изключително вредно. Рафинираните или хидрогенираните мазнини от всякакъв тип съдържат вредни токсини, както и неусвояеми и несмилаеми мазнини, които са болестотворни. Именно този тип мазнини са една от основните причини за масовото разпространение на сърдечно-съдовите болести и високия холестерол.

Ако искате да извлечете най-доброто от качествата на кокосовото масло, изберете чистото, нерафинирано, органично кокосово масло. Десетки изследвания в последните години са доказали, че органичното екстра върджин кокосово масло не допринася за повишаване на холестерола. Страните, в които то се консумира изобилно, са нагледен пример за това.

Колко кокосово масло дневно ви е нужно? Препоръчителната доза е около 3 супени лъжици дневно. Разбира се, тези количества варират според стила на живот и личното ви усещане за ефекта му върху организма ви.

Кокосовото масло е устойчиво на загряване. То е единственото растително масло, което е подходящо за готвене и дори за пържене, тъй като за разлика от олиото или зехтина, не формира канцерогенни вещества при умерено или силно затопляне. Можете да заменяте и маслото с кокосово масло, когато вкусът на ястието позволява това. В комбинация със здравословна диета и движение кокосовото масло наистина ще направи чудеса за здравето ви!