Мечо грозде - Действие и приложение:

Мечо грозде успокоява болката и подпомага изхвърлянето на песъчинките от пикочните пътища. Мечо грозде служи за дезинфекция на пикочните пътища при хроничен цистит.

Основното действие на мечо грозде е уроантисептично, което се дължи на съдържащите се арбутин и метиларбутин. Има и слабо диуретично действие. Прилага се в случаи на хроничен цистит и пиелит. Приготвя се чай, като в 500мл студена вода се изсипва 1 супена лъжица от дрогата/листа/,оставя се да кисне 8-12ч и се вари 5 мин. След като кисне още 20 мин,се прецежда и се пие на 4 -5 интервала през деня. Трябва да се приема поне няколко месеца,за да се усети уроантисептичният му ефект.

Мечо грозде - Описание:

Мечо грозде

Мечо грозде представлява вечнозелен храст с пълзящи клонки дълги 20-50 см, с малки яйцевидни кожести листа, дълги 1-7 см, със спирално жилкуване. Листата  на мечо грозде са разположени на къси дръжки спирално по вейките. На цвят отгоре са по-тъмни, а отдолу по-светло зелени, на вкус - стипчиви до слабо горчиви.

Листата на мечо грозде съдържат фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин, дъбилни вещества, урзолова киселина, флавоноиди.

Цветовете са с форма на камбанка, бели или бледо розови, на гроздове от 2-20 цвята, цъфтят през май-юни. Дават малки сферични червени плодчета, с по шест семена. Узряват през късното лято или есента.

Мечо грозде - Използвани части:


Още по темата Цистит - дигноза, симптоми, лечениеВагинитЗнаете ли как да се предпазите от цистит?Лична хигиена - Някои опасни химикали в продуктите за лична хигиена, които е по-добре да избягватеКак да излекуваме инфекция на пикочните пътищаБилки и имуностимуланти спират циститаИзползват се листата

Мечо грозде - Лечебни съставки:

Листата на мечо грозде съдържат фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин, дъбилни вещества, урзолова киселина, флавоноиди.

Мечо грозде - Къде се среща?

Среща се в почти цяла Европа и Северна Америка, без южните части. Мечо грозде вирее по сухи, каменливи места, както и в иглолистни гори. В България се среща във всички планини на надморска височина между 1500 и 2900 метра.