алкохол, махмурлук, гадене, повръщане, световъртеж, изпотяване, сухост в устата, изтръпване на крайниците,  отпадналост, безапетитие, лошо настроение
Приемането на Analgin, Aspirin или други
подобни медикаменти може да притъпи
болката или да я отстрани напълно

Повечето хора след по-обилна употреба на алкохол чувстват неразположение - "махмурлук". Това е състояние известно на всички. Проявява се най-често след отзвучаване на алкохолното опиянение и е най- демонстративно сутрин при събуждане от сън след вечерно пиене. Характеризира се с множество специфични и неспецифични симптоми: главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, изпотяване, сухост в устата, изтръпване на крайниците или просто отпадналост, безапетитие, намалена способност за концентрация на вниманието и лошо настроение. Особено неприятен симптом е главоболието. То е следствие на мозъчния оток, и когато е интензивно може самостоятелно да причини гадене и повръщане, които често изчезват като симптоми, ако бъде отстранено главоболието. При много хора алкохолното главоболие не е водещ симптом или практически не страдат от главоболие след прием на алкохол.
Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиАспиринът и парацетамолът всъщност били вредниДесетте най-вредни хранителни добавкиСкарлатина (шарка) - симптоми, особености и лечениеКотенце (Съсънка)

    Приемането на Analgin, Aspirin или други подобни медикаменти може да притъпи болката или да я отстрани напълно. Проблем обаче, е упоритото повръщане и стомашно-чревните смущения, които са пречка за приемане на медикаменти през устата. В такива случаи може да се направят 1-2 ампули Analgin мускулно, което е доста болезнено.

    Съществува обаче, метод за профилактиране на алкохолното главоболие. Смисълът на проифилактиката е предотвратяването на мозъчния оток и главоболието чрез предварително приемане на лекарствени вещества. Става дума за препарата Coffergamin, който е отдавна известно срадство за лечение на мигрена. Той е комбиниран препарат, съдържащ кофеин и ерготамин. Действието му се изразява в неутрализиране ефекта на алкохола върху мозъчните съдове, като по този начин се предотвратява мозъчния оток, главоболието и следващите от това оплаквания. Медикаментът е особено ефективен в доза от 1 до 3 таблетки, взети наведнъж непосредствено преди употребата на алкохол. Действието му има продължителност около 6 часа, така че при по-продължително пиене на алкохол трябва да се вземе още една таблетка на 5-6-ия час от първия прием.

    Важно е да се знае, че при вече появила се болка препаратът не е особено ефективен, освен ако не се приеме в значително по-голяма доза (до 6 таблетки), което не е препоръчително. Най-подходящ е за профилактика при епизодични случаи на по-обилна алкохолна консумация, особено на червено вино.

    При продължително и често приемане трябва да се имат пред вид нежеланите действия на медикамента, въпреки че в профилактична доза 1-2 таблетки и на фона на доминиращото следалкохолно неразположение те са трудно забележими. Най-важни от тях са учестената сърдечна дейност, гадене, безсъние, изтръпване на крайниците и устните и изостряне симптоматиката на вече съществуващи съдови заболявания. При хронична употреба на кофергамин и последващо прекъсване на приемането му е възможна появата на главоболие, което бързо отзвучава. Това е по-характерно при стереотипно пиене на алкохол и кофергамин в определена част на денонощието.

    Кофергаминът не е подходящ за прилагане при възрастни и хора, страдащи от остри и хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб, бременни, диабетици. Поради съдържащия се кофеин в кофергамина, той има ефект подобен на кафето и едновременното им приемане не е желателно.

    Искам пак да отбележа, че кофергаминовата профилактика на алкохолното главоболие е особено ефективна в посочените дози и време на приложение и превръща "махмурлука" в напълно поносимо състояние, но не бива да доведе до алкохолизъм хора, чиято пречка да приемат алкохол е тежкото главоболие след това. Трябва да се има пред вид и това, че при пушачи "махмурлука" е следствие освен на алкохола и на интензивното тютюнопушене по време на алкохолна консумация.

Автор: д-р Владислав Янков

http://www.med.primasoft.bg/